Elämän visiointi

Joululoma ja vuoden vaihde sopivat ajankohtana hyvin oman elämän ja tulevaisuuden syvällisempään pohdiskeluun. Mä sain 3 vuotta sitten rakkaalta ystävältäni Inkatuulilta Visiosuunnittelu-vihkosen, joka toimi tähän erittäin hyvänä tukena.

Visioinnin perusajatuksena on rakentaa visio omasta elämästä 3 eri ajankohtana:

 1. 20 vuoden kuluttua
 2. 10 vuoden kuluttua
 3. 5 vuoden kuluttua

Vision osa-alueet

Harjoitus itsessään on simppeli kirjoitustehtävä. Tehtävänä on pysähtyä jokaisen ajankohdan osalta kuvailemaan omaa elämää seuraavilla osa-alueilla:

 • Ihmissuhteet
  • Tässä suhteessa elän
  • Lapset
  • Kumppanini on
  • Muut tärkeät ihmissuhteet
 • Asuminen ja työ
  • Täällä asun
  • Näin asun
  • Näin ansaitsen rahani
  • Näin suhtaudun työhöni
 • Hyvinvointi
  • Näin nautin elämästäni
  • Näin pidän huolta terveydestäni

Vinkkejä harjoituksen toteutukseen

Olennaista on rakentaa visiot nimenomaan aloittaen kauimpana olevasta 20 vuoden visiosta, jotta haastat itseäsi ajattelemaan riittävän isosti. Itseäni ainakin auttoi tosi paljon hahmottaa, että “niin tosiaan 20 vuoden päästä meidän molemmat lapset on jo muuttaneet kotoa” ja oli innostavaa miettiä, mikä kaikki on mahdollista pidemmällä tähtäimellä.

Me tehtiin tämä harjoitus siten, että ensin kumpikin teki itsenäisesti valmiiksi omat visiot ja sitten käytiin ne läpi yhdessä treffeillä. Oli tosi hauska jutella yhteisestä tulevaisuuden visiosta ja mitkä asiat meille on erityisen tärkeitä. Tämän lisäksi meillä oli innostava ilta meidän kavereiden Minnan ja Ilkan kanssa, joissa jaettiin myös pariskunnittain meidän visiot.

Visiosuunnittelu-vihkosessa kannustetaan jokaisen vision osalta tekemään myös “faktojen tsekkaus”, eli määrittelemään kunkin vision osalta tarkemmat tavoitteet ja mitä aikoo konkreettisesti tehdä niiden eteen, mutta koska minulla on jo toimiva Elämän excel-prosessi, niin en kokenut sitä tarpeelliseksi, vaan keskityimme nimenomaan visioiden rakentamiseen. Samalla periaatteella skippasin taloussuunnittelun, koska hoidan sitä jo muiden prosessien avulla, mutta suosittelen toki lämpimästi pohtimaan omaa rahankäyttöä, säästämistä ja sijoittamista myös pitkällä tähtäimellä.

Tuloksia ensimmäiseltä 3 vuodelta

Kävin tottakai tätä postausta varten lukemassa, että mitä olin kirjoittanut 3 vuotta sitten ja oli itseasiassa tosi hauska huomata, että valtaosa asioista 5 vuoden visiossa oli jo toteutunut 🙂

 • Asumme edelleen Lauttasaaressa ja löysimme vuosi sitten unelmiemme 4 huoneen kerrostaloasunnon parvekkeella, joka on suunniteltu pragmaattisuus edellä 🙂
 • Jo nyt alkaa tuntua, että pahimmat pikkulapsiruuhkavuodet alkavat pikku hiljaa olla takanapäin ja meillä jää enemmän henkistä kaistaa ja aikaa itsellemme, kun lapset ovat 6,5 ja 3,5 vuotta vanhoja
 • Olemme molemmat löytäneet uudet innostavat ammatilliset haasteet ja olen haaveideni mukaisesti siirtymässä nimenomaan johtotehtäviin nuorempaan kasvuyritykseen

Lenkkeilyä en ole vielä(kään) aloittanut, mutta siihen mulla on onneks vielä kaksi vuotta aikaa 😉