Virtuaalinen joogaopettaja olohuoneessani

Minulle liikunnan harrastaminen on ollut tärkeä osa elämää nuoresta pitäen, mutta nuorempana en voinut ymmärtää, miksi kukaan haluaisi harrastaa hitaita lajeja. Eihän niissä oikein tapahdu mitään. Ja jos hiki ei virtaa kunnolla, voiko sitä nyt edes rehellisesti kutsua liikunnaksi? Jossain kahdenkympin paremmalla puolella järkeilin kuitenkin, että jos harrastan paljon liikuntaa, on minun varmaan pakko alkaa venytellä, jos haluaisin välttyä vammoilta. Joten päätin aloittaa joogan, koska ajattelin, että se pakottaisi minut venyttelemään.

Vuosien varrella suhtautumiseni joogaan on lämmennyt ja olen jopa oppinut arvostamaan sen elämääni tuomaa hitautta. Nopeana ihmisenä minulle ei ole luontaista tai helppoa olla paikallaan – tai ylipäänsä vaan olla – ja jos en aktiivisesti tee jotain niin yleensä mieleni juoksentelee ympäriinsä rakentelemassa erilaisia suunnitelmia. Jooga pakottaa minut keskittymään kehooni ja pysähtymään edes hetkeksi. Plus olen oikeasti paljon notkeampi kuin koskaan aiemmin elämässäni ja se tuntuu tekevän muutenkin hyvää kropalleni. Eli olen jatkanut harrastamista uskollisesti.

Onnekseni joogan säännöllinen harrastaminen on nykyään helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Aluksi kävin jonkun verran kuntosalini joogatunneilla, mikä oli hyvä tapa oppia perusteet. Muutaman vuoden kuluttua tulivat kuitenkin ensimmäiset jooga-appit ja viime vuosina erilaisten nettipalveluiden määrä on suorastaan räjähtänyt.

Minun liikuntaperiaatteisiini kuuluu, että liikunnan harrastamisen pitää olla mahdollisimman helppoa, koska muuten sitä ei tule tehtyä. Tämä tarkoittaa sitä, että sitä pitää pystyä joko harrastamaan suoraan kotona (kuten jooga), suoraan kotiovelta (sauvakävely) tai liikuntapaikan (kuntosali, tanssikoulu, joogakoulu) tulee olla joko kodin lähellä tai kodin ja työpaikan välisellä matkalla. Muuten lepokitka nousee liian suureksi.

Olen käyttänyt pitkään Doyogawithmen ilmaisia joogatunteja. Palvelusta löytyy useita erityylisiä ja eripituisia joogatunteja ja ne ovat pääosin täysin ilmaisia. (viime kuukausina muutamista videoista on tullut maksullisia) Lempiopettajiani ovat Rachel Scott, Tracey Noseworthy ja Melissa Krieger. Noin vuoden jälkeen halusin vaihteeksi kokeilla jotain muuta ja testaan nyt Ekhartyogan palvelua. Se maksaa 12,5e/kk (eka kokeilukuukausi vaan 1e) ja sisältää tosi laajan valikoiman erilaisia joogatunteja. Se, mistä pidän erityisesti Eckhart Yogassa on, että heillä on paljon valmiiksi suunniteluja 1-4 viikon joogaohjelmia. Kuten kirjoitin all-inclusive postauksessa, on helpompi “olla kiltisti”, jos olet ennakkoon sitoutunut noudattamaan tiettyä ohjelmaa. Kokeilin jo esimerkiksi viikon Power Yoga Challengea ja 7 days of Yin-ohjelmaa ja kummasti vain ennalta sovittu ohjelma sai palaamaan matolle joka päivä. Tällä hetkellä menossa on 21 mornings with Yoga, joka on nyt jo 12 päivän ajan innostanut joka aamu joogaamaan. Jos haluat harrastaa joogaa suomeksi, voit kokeilla myös suomalaista Yoogaian palvelua. (alkaen 12,99e/kk).

Nettijoogan suurin etu on se, että sinun ei tarvitse mennä minnekään ja voit harrastaa helposti joogaa esimerkiksi työmatkoilla, jolloin liikunnasta kiinni pitäminen voi muuten olla haastavaa. On myös helpompi pitää kiinni säännöllisestä harjoittelusta, koska lyhyimmät ohjelmat ovat vain 10 minuutin pituisia, jolloin voit aina tehdä vaan lyhyemmän treenin, jos on hankala löytää aikaa yli tunnin joogahetkelle. Työmatkoilla tosin kannattaa usein ennakkoon ladata muutama treeni iPadille (tämä onnistuu ainakin Eckhartyogan appilla), koska ainakaan Saksassa hotellien wlan ei aina ihan riitä livestreemaamiseen.