Elämäni excel 2.0

Kirjoitin viime vuonna postauksen elämäni excelistä, jota olen käyttänyt nyt reilun 1,5 vuoden ajan oman elämäni ohjaamiseen ja monitoroimiseen. Haluan tehdä tietoisia valintoja siitä, mihin panostan elämässäni (ja mihin en) ja toisaalta myös varmistaa jatkuvalla seurannalla, että toiminko todella itse asettamieni arvojen mukaisesti. Koska kehityskin kehittyy, on nyt aika julkaista elämäni excelistä 2.0 versio.

Plant Sequence

Sitä ennen ajattelin kuitenkin kertoa tärkeimmät opit viime vuodelta:

1. Viikkoreview auttaa pysymään oikealla tiellä

Jos olisin katsonut tavoitteita ainoastaan kerran kvartaalissa tai kerran puolessa vuodessa, homma ei varmasti olisi toiminut yhtä hyvin. Joka sunnuntainen review-sessio auttoi tarvittaessa tekemään nopeita korjausliikkeitä  ja siten varmistamaan, että elän itseni näköistä elämää. Jos esimerkiksi olin nukkunut huonosti edellisellä viikolla, pidin huolen, että riittävä unensaanti on prioriteetti seuraavalla viikolla, enkä anna tilanteen pahentua. Opin myös, että minulle monitorointi toimii tosi hyvin ja saan kiksejä siitä, että uni- ja askel-mittarini ovat “vihreällä” 😉 Erityisen hyödyllisiä viikkoreview-merkinnät olivat kvartaalicheckien yhteydessä: On vaikea valehdella itselleen kvartaaliarviointia tehtäessä, jos sinulla on kovaa dataa kertomassa, kuinka paljon ihan oikeasti olet nukkunut ja liikkunut viime aikoina.

2. Yllättävän moni asia menee eteenpäin vuodessa

Minulla on paha tapa arjessa aina vaan katsoa eteenpäin ja miettiä, mitä vielä en ole saavuttanut tai oppinut tai mitä vielä haluaisin tehdä. Kun havainnoi asioita pidemmällä perspektiivillä (erityisesti puolivuosi- ja vuosicheckit), huomaa, että itse asiassa aika paljon edistystä on tapahtunut, mikä on tietysti todella motivoivaa. Esimerkiksi viime vuonna aloitin italian opiskelun (Skype-tunnit ja Duolingo-pelailun) ja pystyin Italian matkallamme syyskuussa nyt ainakin tilaamaan hyvin ruoat ja nettisanakirjan avulla jopa kertomaan, että tarvitsemme pyyhkeet huoneeseen. Olemme nyt myös kirjoittaneet Lean Life-blogia jo vuoden ajan. Alunperin puoliksi vitsinä heitetystä ideasta on kehittynyt vakiintunut yhteisprojekti 🙂

3. Ystävän tuki on kullanarvoista

Vaikka periaatteessa excel on tietysti ennen kaikkea sinua itseäsi varten, ei ystävän tuen merkitystä voi painottaa liikaa. Erityisesti tavoitteiden ja tapojen määrittelyssä ja onnistumisen arvioinnissa oli ystäväni Emman sparrauksella valtavan iso merkitys. Toinen ihminen auttaa sinua näkemään asiat eri perspektiivistä: muistuttaa onnistumisista, huomaa ajatusvirheesi ja tuo uusia ideoita. Sen lisäksi ystävälle raportointi motivoi tekemään asioita, koska tiedät, että olet tietyllä tavalla jollekin tilivelvollinen. Vuoden aikana pidimme pidemmät Skype-sessiot Q1:sen ja Q3:n kohdalla sekä pidemmän session kasvotusten kesällä Kroatiassa. Koko vuosi huipentui tavoiteviikonloppuun Varsovassa helmikuun alussa. Tapaamisten välillä juttelimme tavoitteista myös Whatsappissa, jossa meillä on myös “Shampanjaa”-ryhmä, jonne raportoidaan erityiset onnistumiset.

Excel 2.0 – tärkeimmät muutokset

Nyt päästään sitten vihdoin uusittuun, entistä ehompaan Elämäni excel 2.0:aan. Perusformaatti on pysynyt hyvin pitkälti samana, mutta tein viime vuoden oppien pohjalta muutaman muutoksen:

  • Poistin kokonaan Infra-kategorian, koska se oli mielestäni epäselvä. Siirsin itsensä kehittämisen ja kokemukset Terveys/Minä-osioon, koska kaiken järjen mukaan minun kannattaa tehdä vain sellaisia asioita, jotka tuottavat minulle iloa tai antavat energiaa. Jos itsensä kehittäminen, kuten kirjojen lukeminen, tuntuisi työltä, teen jotain väärin. Kolmijako viehätti minua myös enemmän.
  • Siirryimme puolivuositavoitteista kvartaalitavoitteisiin, koska 3 kuukautta on helpommin hahmotettavissa oleva jakso.
  • Vähensimme tavoitteiden määrää selkeästi. Itsensä kehittymisestä innostuneilla ihmisillä on usein taipumusta ahnehtia tavoitteissa ja haluta kehittää kaikkea mahdollista samaan aikaan. Päätimme asettaa itsellemme selkeät rajat ja jokaiselle kvartaalille saa asettaa nyt vain yhden selkeän kehitystavoitteen per alue. Tähän usein liittyy joku uusi tapa. Itse yritän nyt esimerkiksi parantaa läsnäoloani joogaamalla joka aamu.
  • Lisäsimme kvartaalin projektin (osittain korvaamaan Infra-osion poistumista) teemoille, jotka ovat enemmän kertarykäisyjä kuin jatkuvasti toistettavia tai kehitettäviä asioita. Esimerkiksi nyt Q1:n projektini on money management ja aion nyt viilata hyvän passiivisen sijoitusstrategian ja automatisoida rahanhallintani (esim. automaattiset tilisiirrot joka kuukausi) mahdollisimman pitkälle. Aion hoitaa asian nyt kerralla kuntoon ja sitten minun ei toivottavasti tarvitse välittää siitä pitkään aikaan.

Iloa omien exceleiden vääntämiseen 🙂 Kuulen mielelläni teidän kokemuksista ja kokeiluista!

One thought on “Elämäni excel 2.0

Comments are closed.