Suuri ruokahuolto-optimointi osa 2: Ruokaostosten automatisointi

Kun olet optimoinut viikkomenusi aiemman postauksemme avulla, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli kauppatilausten automatisointiin ja eri ruokien sähköiseen kalenterointiin.

Tommi bloggasi jo aiemmin rakentamastaan viikon ruokalista-exceltyökalusta, jonka avulla voit luoda automaattisen kauppalistan valitsemillesi resepteille ja helposti lisätä ne käyttämääsi kauppalista-appiin. Tarkat käyttöohjeet exceliin löydät tästä postauksesta. Teimme tästä excelistä kuitenkin vielä parannellun 2.0-version tätä postausta varten, johon olemme nyt jo lisänneet kaikki omat reseptimme sekä tilan peruskauppalistalle, jolloin kauppalistatyökalu ottaa huomioon myös teidän perheen perustarpeet rakentaessaan kauppalistaa. Kauppalistoista ja yhteisistä todo-listoista olemme myös bloganneet aikaisemmin laajemmin.

Tässä vaiheessa sinun täytyy siis suorittaa seuraavat askeleet, mutta käyttämällä 2.0 ruokalista-exceliämme pääset paljon helpommalla, koska voit pölliä sieltä kaikki meidän syöttämämme tiedot:

  1. Näpyttele valitsemasi reseptit exceliin välilehdelle 1. Tämä askel on selkeästi nihkein ja aiheuttaa jonkin verran käynnistyskustannuksia, mutta lohduttaudu sillä, että se tarvitsee tehdä ainoastaan kerran. Viikkoreseptien lisäksi kannattaa vikaksi reseptiksi tallentaa teidän kotitalouden peruskauppalista, niin myös teidän perustarpeet (maito, leipä, jogurtti, jne.) tallentuvat automaattisesti luotavaan kauppalistaan.
  2. Luo niiden avulla 4 viikon menuplan välilehdellä 2.
  3. Luo excelistä löytyvän makron avulla automaattinen kauppalista.
  4. Tallenna haluamaasi ruoantilauspalveluun valmiiksi niin perustilauslista kuin jokaiselle viikolle kustomoitu versio, jossa on sekä peruskama että resepteihin kuuluvat tuotteet. Jos jotain tuotetta ei ole saatavilla, voit lisätä sen normikauppalistaan ja hakea lähikaupasta. Näin saat kuitenkin suurimman osan tuotteista toimitettuna ovelle, mikä on erityisen kätevää autottomalle ihmiselle. Me käytämme Kauppakassia mutta on olemassa myös muita palveluita kuten Kauppahalli24.fi sekä K-ruokakauppa. Jos jostain kumman syystä nautit kaupassakäymisestä, voit myös kopsata kauppalistan käyttämääsi applikaatioon Tommin ohjeiden avulla.
  5. Tilaa seuraavan viikon ruoat toimitettavaksi maanantaina. Tämä kannattaa tehdä viimeistään edellisen viikon keskiviikkona, jotta saat vielä haluamasi toimitusajan, koska ne menevät helposti täyteen.
  6. Halutessasi voit perustaa lisäksi yhteisen jaetun sähköisen Google-kalenterin esim. nimellä “Ruokakalenteri”, jonne tallennat eri päiville sen viikon ruoat, niin näet helposti mitä tänään oli vuorossa.
  7. Tässä yhteydessä suosittelemme myös poikkeuksellisesti paperista vaihtoehtoa, eli voit myös printata yleisnäkymän eri viikkojen menusta jääkaapin oveen

Tästä linkistä pääset siis kansioon, josta löydät niin uuden version excelistä, menuplanin printtausversion sekä kaikki käyttämäämme 20 reseptiä aineksineen kategorisoituina sekä lyhyt esimerkkiperuskauppalista vakiona tilattavista aineksista. Pöllimällä meiltä reseptejä ja planeja voit siis säästää merkittävästi aikaa homman pystyyn laittamisessa jos haluat 🙂