Matkavinkit osa 1 – Kaupunkilomalla beben kanssa

Kesäloma tuntui tänä vuonna oudolta, kun meillä ei ollut koko kesä-elokuulle yhtään reissua suunnitteilla. Me kun kuulumme Tommin kanssa niihin traagisiin suomalaissukuihin, joissa kenelläkään ei ole mökkiä, niin minun kesän kohokohtani on yleensä ollut joku reissu / reissut ulkomaille. Nyt kun jälkikasvu syntyi kuitenkin heinäkuun alussa, niin ei matkoja viitsinyt ihan noille kesäkuukausille varata. Onneksi rakas ystäväni vietti häitään Lontoossa syyskuun puolivälissä, niin saimme hyvän syyn varata reissun heti alkusyksyyn.

Vanhemmuudessa on kieltämättä aika paljon jännittäviä #likeavirgin-hetkiä, kun moni juttu pitää opetella ikään kuin uudelleen. Olemme kuitenkin pyrkineet koko ajan pikkuhiljaa nostamaan haastetasoa ja sitä kautta kasvattamaan omaa rohkeuttamme tehdä eri asioita beben kanssa 🙂

Tässä muutamia oivalluksia ensimmäiseltä kaupunkilomalta 2,5-kuukautisen kanssamatkustajan kanssa ja lopussa myös pakkauslista teemoittain.

 • Matkustamisrentouden kannalta ei ollut fiksuin idea varata aamulentoa ja myöhäistä yöpaluuta, optimimpaa olisi meno vaikka klo 10 aikaan ja paluu viimeistään klo 18 Suomen aikaa.
 • Alle 2-vuotiaat skidit saa ottaa lennolle mukaan sylilapsina lähes ilmaiseksi, heistä maksetaan vaan pieni maksu, eli sinänsä beben kanssa reissaaminen on suhteessa halpaa. Tosin sylilapsipaikka tarkoittaa tietenkin sitä, että lapsella ei ole omaa istumapaikkaa, vaan hän istuu sylissäsi, mikä ei pidemmillä lennoilla ole hirveän mukavaa, mutta tuollainen 3h lento meni vielä suht ok. Beben kanssa kamaa tulee kuitenkin enemmän kuin normaalisti, eli kannattaa ostaa matkalaukullinen lentolippu. Vaunut kuuluvat yleensä beben sylilapsilippuun, mut se kannattaa varmistaa vielä lentoyhtiöltä.
 • Lisäkuluja tulee vauvan kanssa tosin siitä, että haluat todennäköisemmin käyttää taksia kentälle menoon ja taksi on pakko tilata ennakkoon, jos haluat turvakaukalon. Airport Taxilta sellaisen sai helposti meno- ja paluulennolle, kunhan oli tilannut etukäteen. Hotellin sijainti kohteessa kannattaisi optimoida helppojen yhteyksien mukaan, eli joko lyhyt taksimatka tai helpot julkiset yhteydet vähillä vaihdoilla.
 • Jos vauva on vielä täysimetyksellä, niin liikkuminen on aika helppoa, koska maitobaari kulkee koko ajan messissä 🙂 Imetys nousun ja laskun aikana rauhoittaa myös mukavasti beben. Kuitenkin uskoisin, että korvikkeenkin kanssa pärjää hyvin, koska lennolla oltiin hyvin avuliaita ja kahviloista saa varmasti apua maidon lämmitykseen. Lontoosta ainakin löytyi parent-friendly Startbucks hoitopöytineen 🙂
 • Vauva ei juurikaan hätkähtänyt aikaerosta ja saatiin hänet huijattua suht näppärästi Lontoon aikaan ilman, että se vaikutti yöuniin.

Kaiken kaikkiaan lomailu sujui suht leppoisasti, kun ei ottanut mitään kunnianhimoisia tavoitteita sen suhteen mitä loman aikana pitäisi nähdä ja tehdä, vaan meni enemmän fiilispohjalta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että välillä on hyvä idea jäädä hotellihuoneeseen vielä tunniksi venailemaan, että vauvan itkukohtaus menee ohi, eikä puskea väkipakolla kaupungille. Se on paljon stressittömämpää kaikille. Vauva viihtyi mainiosti vain ihmetellen uusia paikkoja, ei kaivannut hirveästi muuta viihdykettä.

Pakkauslista teemoittain

Pakkauslista kannattaa tottakai säilyttää erillisenä listana yhteisessä to do-appissa ja jakaa kumppanin kanssa, niin lista on jatkossa helposti saatavilla 🙂

Liikkuminen

 • Matkarattaat
 • Kantoreppu
 • Peitto vaunuihin riippuen säästä

Saimme kavereilta lainaksi mahtavat matkarattaat, Babyzen Yoyot, joista on olemassa siis myös vauvaversio, joissa vauva on makuuasennossa. Nämä oli ihan korvaamattomat kaupunkilomalla Lontoossa, koska omat jättirattaaamme (Stokken Trailzit) eivät olisi mitenkään mahtuneet edes sinne kaduille. Ne sai myös kätevästi mukaan käsimatkatavarana, joten niitä pystyi käyttämään myös kentällä. Menomatkalla käytimme kentällä kantoreppua ja paluumatkalla matkarattaita. Metro- ja juna-asemilla ei myöskään usein ole hissejä tai edes liukuportaita, eli mitä kevyemmät rattaat, sitä parempi. Pienempää vauvaa ja kevyitä rattaita pystyy toki kantamaan muutamat portaat, mutta ei se hauskaa ole. Kannattaa toki yrittää suunnitella liikkumista mahdollisuuksien mukaan siten, että käyttää esteettömiä asemia tai sitten maanpäällisiä kulkumuotoja, kuten busseja ja junia ja Lontoossa erityisen coolia jokilaivaa.

Nukkuminen

 • Unipesä
 • Vauvan lakanat (ja mahdollinen peitto)

Monista hotelleista saa kyllä lastensängyn lainaan, se kannattaa vain varmistaa varausvaiheessa. Lisäksi kannattaa varmistaa, että onko heillä tarjolla lakanat ja peitto, koska ainakin meidän hotellista löytyi tasan tyhjä retkisänky, jossa ei edes ollut patjaa. Koska meillä oli unipesä, lakana ja vaunupeitto messissä, niin selvisimme niillä hyvin.

Vauvan pesukamat ja potentiaalisten sairauksien hoito  (hoitolaukkuun ja mukaan koneeseen)

 • Vaippoja runsaasti
 • Pukluliinoja runsaasti
 • Kosteuspyyhkeet
 • Vaihtovaatteet ehdottomasti käsimatkatavaroihin
 • Pienet roskapussit vaippoja ja likaantuneita vaatteita varten on-the-go
 • D-vitamiini
 • Nenä-Friida
 • Vauvan Panadol

Nämä on mielestämme helpompi ottaa kotoa mukaan, kuin hankkia tarvittaessa paikan päältä. Hoitolaukku kannattaa olla hyvin varusteltu myös lentoa varten, koska sieltä ei oikein pääse pois ja on hyvä, et voit hoitaa erilaiset kakkakatastrofit ripeästi. Meillä toteutui tottakai Murphyn laki ja vauvan 200 tähän mennessä päällä olleesta vaipasta ensimmäisen kerran oli irronnut juuri se vaippa, joka oli päällä kun nousimme koneeseen ja vauva pissi itsensä ja kaikki vaatteensa märäksi juuri ennen nousua 😀 Ripeällä tiimityöllä saatiin tilanne kuitenkin hoidettua ihan siinä penkillä ja kiljuva lapsi hiljennettyä. Paluulennolla vaipanvaihto hoitui vähemmän verenpainetta kohottavasti lentokoneen vessassa, josta löytyi iloksemme laskettava taso hoitopöydäksi.

Sekalaista

 • Vauvan passi – Saaminen kestää pari viikkoa, et kantsii ajoissa käydä ottamassa kuvat ajoissa. Vauvan kuvan ottaminen studiossa on yllättävän haastavaa, koska sillä pitäisi olla samaan aikaan silmät auki ja suu kiinni ja katsoa vielä kameraan 🙂
 • Vauvan aurinkolasit – Koska täytyyhän vauvan näyttää coolilta 😀
 • Korvike + steriloitu pullo – Itse en jaksa lomamatkalle raahailla rintapumppua, niin jos äiti haluaa jonkun oman menon, niin tämä on hyvä ratkaisu siihen. Suurena musikaalien fanina mun oli ihan pakko päästä musikaaliin Lontoossa ja se onnistuikin hienosti. Itseasiassa korviketta ei sitten tarvittukaan, koska aikataulut meni sopivasti, mutta onneksi oli tämä vaihtoehto hätävarana. Testasimme korvikkeen antamista etukäteen kotona, koska olimme kuulleet, että jotkut vauvat saattavat saada (eri merkkisistä) vatsavaivoja tai eivät suostu niitä syömään.