Suuri ruokahuolto-optimointi osa 3: Lisää yhtälöön lapsi 6-12kk

Vauvan makumaailma laajentuu puolen vuoden kohdilla

Vauvan mukaantulo ei alkuvaiheessa juuri vaikuta perheen ruokahuoltoon, sillä ensimmäiset puoli vuotta vauva pärjää mainiosti pelkällä äidinmaidolla tai korvikkeella. Neuvolan nykyisten ohjeiden mukaan kiinteitä ruokia voi alkaa maistelemaan aikaisintaan 4 ja viimeistään 6 kuukauden iässä, jolloin lasta totutetaan pikku hiljaa normiruokaan ja samalla maidon tarve pikku hiljaa vähenee. Ekat puoli vuotta siis pärjäsimme hyvin vanhoilla ruokahuollon systeemeillä, joista voitte lukea ruokahuollon optimoinnin osassa 1 ja osassa 2.

Me aloitettiin muiden ruokien mukaan ottaminen kuvioon lapsen ollessa 5,5 kk koska se sopi mukavasti meidän aikatauluihin: Juuri ennen tätä oltiin reissussa Thaimaassa 2 viikkoa ja neuvolasta suositeltiin et on helpointa ja turvallisinta täysimettää skidiä vielä matkan ajan. Sen jälkeen taas oli kiire aloittaa kiinteät, että saatiin skidi syömään riittävästi kiinteitä ja lupa unikouluun 6 kuukauden iässä, sillä minä palasin siinä vaiheessa töihin, enkä todellakaan aikonut imettää lasta yöllä töissä käydessäni.

Poks-pling-kokkaus kunniaan

Ihan alussa kun bebe veti tosi miniannoksia (tyyliin 1-4 teelusikallista soseita), jaksettiin vielä vääntää itse muutamia soseita tyyliin bataatista ja porkkanasta (jääpalamuotteihin saa niitä miniannoksia kätsysti pakastettua), mutta aika nopeasti annoskokojen kasvaessa siirryttiin Pilttien ja erilaisten hedelmäpussien ihmeelliseen maailmaan. Samalla kun palasin töihin, alkoi bebe myös vetää päivisin korviketta.

Ruokahuolto tosi pienen lapsen kanssa on siis suht iisiä: Lisää vaan verkkokauppatilaukseen piltit ja korvikkeet ja voilá! Ne on tosi helppoa ottaa mukaan mihin vaan, kun ne ei mee pilalle huoneenlämmössä ja sulta ei kulu arvokasta aikaa lapselle kokkailemiseen, vaan voit käyttää päiväuniajat vaikka rentoutumiseen tai sosialisoimiseen. Poks-pling-kokkaus (pilttipurkki auki ja mikroon) laskee olennaisesti vanhemman stressitasoja – saat ne kyllä varmasti riittävän korkealle jo lapsen syöttämisen kanssa tappelemisella sekä lapsen pesemisellä ja ympäristön siivoamisella jokaisen ruokailun jälkeen.

Ruokien itse valmistamisen merkittävin etu olisi kustannustehokkuus, koska toki valmisruoat maksaa jonkun verran. Fiksuruoka.fi-palvelulla niitäkin kuluja saa kuitenkin jonkin verran laskettua 🙂 Ja tämän blogin tarkoitus on kuitenkin ennen kaikkea optimoida kuitenkin elämisen mukavuutta ja meidän laskelmissa ne maksetut lisäeurot olivat ihan säästetyn vaivan arvoisia.

No mut mites se sormiruokailu?

Olin pitkään sitä mieltä, että sormiruokailu on joku paholaisen keksintö luomaan lisää paineita äideille. (Meillä toki asiaa helpotti, että kotona oli tässä vaiheessa isä, eli sehän ei ollut mitenkään minun ongelmani 😀 ) Ymmärtääkseni sormiruokailun ydinpointtina on antaa lapsen itse päättää vahvemmin mitä se syö, eli edetä hyvin lapsentahtisesti ja samalla kehittää lapsen sorminäppäryyttä. Me sovelsimme tämän osalta vanhempien kannalta kohtuullisempaa varianttia, eli annoimme lapselle niitä helppoja perusklassikoita eli Muumi-naksuja ja Muru-palleroita. Lisäksi välillä leikkasimme jotain kasviksia tai hedelmää, mut ei todellakaan joka aterialla. Eli aika low maintenance-moodissa mentiin. Ainoa, missä jouduimme taipumaan jossain vaiheessa oli vaihtaa puuro puuromuffineihin, koska lapsi vaan yksinkertaisesti kieltäytyi syömästä puuroa toisen syöttämänä, mut muffinit uppos hyvin omin kätösin syötynä. Ja kuten yksi viisas isäkaverimme totesi: Kylhän ne lapset oppii sorminäppäryyttä automaattisesti arjessa, kun koko ajanhan ne tunkee kaikkea suuhunsa (lelut, kivet, hiekka, jne.) 🙂

Special pro tips

  • Ruokien järjestys ei ole niin justiinsa, vaan voit helpottaa liikenteessä syöttämistä tarjoamalla sen aterian hedelmäsmoothie-pussina (eka 1 kpl, sit myöhemmin 2 kpl kun nälkä kasvaa). Näihin Choomee-suutin, niin napero saa imettyä niistä, mut ei spruitattua kaikkea itsensä tai vanhemman päälle.
  • Moni lapsi oppii kyl syömään maidot ja jopa purkkiruoat lämmittämättöminä. Et ei tartte ressaa, jos ei oo mikroo lähistöllä.
  • Ihan oikeesti helppo puuromuffini-resepti. Näitä koko muffinivuoallinen ja sit loput jääkaappiin, josta niitä mikrotetaan seuraavat päivät.