Raha parisuhteessa

Ystäväni Julia Thurén on kirjoittamassa Merja Mähkän kanssa kirjaa rahasta parisuhteessa – jota odotan jo innolla! – ja kävimme aamiaisella keskustelemassa aiheesta. Extroverttina minulle paras tapa jäsentää omia ajatuksiani on tyypillisesti puhua aiheesta jonkun muun kanssa ja keskustelu auttoi minua oivaltamaan näkemyksiäni syvällisemmin 🙂

Miten ja milloin aloittaa keskustelu rahasta?

Mielestäni rahasta keskusteleminen pitää aloittaa ihan viimeistään siinä vaiheessa, kun pariskuntana harkitsette yhteenmuuttoa. Lähtisin liikkeelle siitä, että kumpikin pohtii omia arvojaan suhteessa kulutukseen. Rahahan tunnetusti kyllä aina kuluu johonkin – olennaista on tehdä tietoisia valintoja sen suhteen, miten sitä haluaa käyttää. Omiin näkemyksiin tyypillisesti vaikuttaa kummankin osapuolen saama kotikasvatus ja tottakai myös senhetkinen rahatilanne: Mitä vähemmän rahaa on käytettävänä, sitä enemmän joutuu tekemään toisiaan poissulkevia valintoja rahan käytöstä.

Rahankäytössä on pitkälti kyse siitä, mitä ihminen arvostaa elämässä ja mihin hän haluaa panostaa. Olisi hyvä keskustella molempien suhtautumisesta ainakin seuraaviin mahdollisiin kulutuksen kohteisiin:

  • Asuminen – Kuinka tärkeää sinulle on panostaa asumismukavuuteen? Onko sinulle keskeinen sijainti olennainen vai haluatko mieluummin enemmän neliöitä? Onko sisustusmakusi kallis vai pärjäätkö hyvin Tori.fi:stä hankituilla huonekaluilla? Onko sinulle tärkeää omistaa asuntosi vai asutko mieluummin vuokralla?
  • Ruoka – Onko ruoka sinulle pääasiassa pakollista ravintoa vai suuri nautinnon kohde? Haluatko panostaa tuoretuotteisiin ja luomuruokaan? Onko sinulle tärkeää käydä säännöllisesti ravintolassa syömässä?
  • Säästäminen ja sijoittaminen – Onko sinulle tärkeää säästää ja sijoittaa osa tuloistasi ja siten varautua tulevaan ja kasvattaa omaisuutta? Vai haluatko enemmän nauttia elämästä tässä ja nyt?
  • Ulkonäkö – Kuinka tärkeää sinulle on panostaa vaatteisiin, kenkiin tai kosmetiikkaan? Ostatko pääasiassa merkkivaatteita vai hankitko vaatteesi kirppareilta? Onko sinulle tärkeää käydä säännöllisesti kampaajalla / parturissa ja muissa kauneushoidoissa?
  • Harrastukset – Mitkä harrastukset ovat sinulle tärkeitä ja kuinka paljon niiden harrastaminen maksaa? Kuluuko sinulla paljon rahaa harrastusvälineisiin tai harrastusten kuukausimaksuihin?
  • Muut hankinnat – Mitä muita hankintoja teet tyypillisesti kotiisi? Haluatko ostaa säännöllisesti kukkia ja huonekasveja tai panostatko paljon rahaa elektroniikkaan?
  • Elämykset – Onko sinulle tärkeää matkustella ja minkätyyppisiä lomamatkoja suosit? Haluatko harrastaa aktiivisesti kulttuuria, käydä festareilla, konserteissa ja teatterissa? Nautitko säännöllisistä hierojakäynneistä tai muista hyvinvointihoidoista?
  • Muut palvelut – Panostatko ylipäänsä mieluummin palveluihin kuin materiaan? Käytätkö siivoojaa tai ulkoistatko kodin pienet korjaustyöt?

Mihinkään näihin kysymyksiin ei ole olemassa oikeita vastauksia – kaikki ovat vapaita käyttämään käytössä olevan rahansa juuri niin kuin haluavat. Parisuhteen kannalta on kuitenkin olennaista tiedostaa omat preferenssit ja keskustella niistä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kumppanin kanssa.

Omien ja yhteisten prioriteettien käytäntöön vienti

Kun olette käyneet keskustelun kummankin omista preferensseistä, voitte viedä keskustelun käytännön tasolle ja käydä budjettineuvottelut. On hyvä aloittaa yhteisestä budjetista sopimisella ja sen jälkeen tehdä oma henkilökohtainen budjetti ja varmistaa, että ne molemmat ovat linjassa yhdessä sovittujen ja omien preferenssien kanssa.