Tottumusten pelillistäminen: HabitRPG

Pitäisi siivota säännöllisesti, käydä lenkillä ja olla syömättä roskaruokaa. Haluaisit olla parempi ihminen, mutta kun usein vain käy niin, että sohva tai mäkkäri vie voiton hyvistä aikomuksista. Jos yhtään tykkäät pelillistämisestä, tässä sinulle ilouutinen: tähänkin hommaan on toki olemassa sopiva appi! Esittelyssä: HabitRPG.

HabitRPG:n kantava ajatus on hyvin simppeli: tavat ja tottumukset ohjaavat toimintaamme. Koska kukaan ei jaksa koko ajan olla miettimässä, mitä optimaalisesti kannattaisi tehdä, tulemme usein toimineeksi tottumuksen pohjalta niin kuin ennenkin, usein sen enempää ajattelematta. HabitRPG yrittää auttaa muokkaamaan näitä tapoja paremmiksi. Perusidea on siinä, että listaat joukon tapoja, joita haluaisit toteuttaa. Aina, kun teet hyviä asioita, saat pisteitä. Jos teet huonoja juttuja (tai jätät päivittäiset hommasi hoitamatta), menetät pisteitä.

Tapoja on kolmea kategoriaa:

Habits: Juttuja, joiden tekeminen milloin tahansa, kuinka monta kertaa tahansa tuo kokemuspisteitä ja rahaa. Tai vaihtoehtoisesti – jos tapa on jokin huono, kuten roskaruoka – menetät elämäpisteitä.

Dailies: Juttuja, jotka pitää tehdä aina tiettyinä päivinä. Jos teet sen ajallaan, taas saat rahaa ja kokemuspisteitä. Jos jätät tekemättä, otat osumaa. Näitä voi myös määritellä vain tietyille päiville, kuten vaikkapa imurointi lauantaille, työhön liittyvät jutut vain viikonpäivlle, jne.

Todos: Asioita, jotka pitää hoitaa vain kerran. Kun teet sen, tehtävä poistuu listasta ja saat taas rahaa ja kokemuspisteitä.

Mitä rahalla sitten saa? No, ei tietenkään mitään oikeaa, koska kyseessä on virtuaalinen maailma. Omalle hahmolle voi ostella kamppeita, jotka auttavat selviämään vaikka välillä muutama päivittäinen tehtävä unohtuisikin. Tärkeämpänä juttuna voit itse määritellä sopivat palkkiot, joita voit ostaa. Esimerkiksi itse pääsen palkitsemaan itseäni hyvällä ruoalla, oluella tai pelaamisella, kun päivän tehtävät ovat hanskassa. Tässä esimerkki omasta HabitRPG-näkymästäni (täysikokoinen kuva täällä):

habitrpg

Yllä näkyy, että habitien suhteen menee hyvin: moni juttu on vihreä tai sininen, eli sitä on tullut tehtyä paljon. Dailisien puolella pari juttua on harmaalla, koska ne on jo joko tehty (ruksatut) tai eivät tänään ajankohtaisia (tagesschaun uutiset, imurointi). Vaikka monta asiaa on tänään jo tehty, vielä on kirjoittamisharjoitus, urheilu, ja illan venyttely jäljellä 🙂

Itselleni pääasiallinen käyttö on Dailies-taskien avulla. Nämä muistuttavat työpäivinä siitä, että joka päivä pitäisi lukea ja kirjoittaa, sekä harjoitella kymmensormijärjestelmää. Ideana on se, että kaikki näistä tehtävistä ovat keskeisiä omassa työssäni, joten niiden tekeminen ei mene koskaan hukkaan. Usein vain mukamas vaikuttaa, että niille ei olisi aikaa. Nyt kun priorisoin niitä, niin aikaa kummasti aina löytyy.Tätä ei kuitenkaan kannata viedä liian pitkälle: jos dailiesien tekeminen veisi koko työpäivän, en tietenkään ikinä saisi kaikkea tehtyä. Olen yrittänyt mitoittaa määrän niin, että muutama tunti riittää niiden tekemiseen. Tämä varmistaa, että joka työpäivä on mahdollista tehdä kaikki listatut jutut, jos vain manageeraa aikansa hyvin. Tämän lisäksi on monia arkisia juttuja, joita pitäisi muistaa: venyttely, lääkkeiden ottaminen, kerran viikossa imurointi jne.

Habitien suhteen suosin enemmän aika geneerisiä juttuja, joita pyrin toteuttamaan. Productive work on siellä lähinnä auttamassa oikeasti saamaan aikaan juttuja töissä: tästä saan pisteitä kun oikeasti pääsen flow-tilaan, eli ei edes joka päivä. Muut ovat lähinnä motivoimassa kivempiin harrastuksiin pelkän sohvalla löhöilyn sijaan. Todo-puolta en tällä hetkellä paljoa käytä, vaan kuten aiemmin kirjoitimme niin task managerina toimii pääasiallisesti Todoist.

HabitRPG voi tuntua lapselliselta: tee juttuja oikeassa elämässä ja ansaitse virtuaalista rahaa – onpa hölmöä! No, hölmöä tai ei, niin itselleni tämä on juuri sopiva pelillistämisen muoto. Oikeaa rahaa ei ole kiinni missään, mutta systeemin ominaisuudet auttavat oikeasti muokkaamaan omia tapoja parempaan suuntaan. Omalla kohdalla esim. säännöllinen venyttely onnistui heti paremmin, kun laitoin sen HabitRPG:hen mukaan.