Erikoistumisen hyödyt: muutto ulkomaille

Moi vaan pitkästä aikaa! Kesä on vierähtänyt blogin puolella hiljaisesti – koska elämässämme on muuten ollut melkoisesti vauhtia. Kesän aikana lomailu jäi vähemmälle, kun piti valmistella sekä elokuun loppupuolella vietettyjä häitä ja heti häiden jälkeen tapahtunutta Saksaan muuttoa.

Vaikkei ehditty kesällä kirjoittamaan mitään Lean Life-teemasta, niin silti sama optimoinnin näkökulma oli tiukasti mukana kaikessa tekemisessä. Tässä siitä yksi esimerkki: muuton järjestelyt.

Asutaan tosiaan nyt täällä Saksan Wiesbadenissa ja toki ulkomaille muuttaminen vaatii jos jonkinlaisia järjestelyjä. Täytyy löytää asunto, pakata kaikki kamppeet ja lopulta jollain keinolla saada itsensä ja kalusteet samaan paikkaan, mielellään vieläpä samaan aikaan.

Meillä asunnon etsinnän hoiti pääasiallisesti Sonja. Näin toimittiin oikeastaan ihan sen takia, että käydessään työmatkoilla Saksassa Sonja pystyi samalla käydä perehtymässä potentiaalisiin kämppiin. Vaikka kuinka tykätäänkin hoitaa juttuja netissä, niin asunnon vuokraus pelkkien vuokraajan kuvien perusteella olisi tuntunut liian radikaalilta. Itse pääsin näkemään asunnon vasta viisi päivää ennen muuttoa, kun sopivasti minimoonin (=pikkuhäämatka) paluulennolla oli pitkä välilasku Frankfurtissa, joten kerittiin nopeasti pyörähtämään Wiesbadenin kämpällä 🙂

Asuinkorttelimme kauniita vanhoja taloja 🙂

Kaikista hienoin optimointisuoritus oli kyllä kamojen pakkaus. Me ollaan aiemminkin puhuttu erikoistumisen hyödyistä, mutta pakkauksen osalta kerrankin nähtiin, miten iso juttu se voi olla. Meille siis tuli kotiin – kätevästi päivää ennen häitä – kolmen ammattilaisen tiimi muuttopalvelu M. Kähäristä. Me oltiin valmiiksi laitettu jotain pikkutavaroita laatikoihin, mutta esim. vaatteet olivat edelleen kaapeissa, TV seinässä jne. Eli aika pitkälti asunto oli sellaisena kuin normaalistikin. No, Kähärin ekspertit pakkasivat 2,5 tunnissa koko reilun 50 neliön kämpän sisällön laatikkoihin ja kantoivat laatikot kuormuriin! Laskettin, että omalla työllä samaan olisi helposti voinut mennä 25 tuntia – eli kymmenkertainen aika. Talk about efficiency! Vastaisuudessakin muuttofirman pakkauspalvelu varmasti pidetään mielessä: ei nimittäin ole kovin vaikea valinta: muutama satanen vs. reilun viikon lähes kaikki vapaa-aika.

Nyt arki alkaa pikkuhiljaa rullaamaan Saksan päässäkin. Aikamoisen väännön jälkeen meillä on nyt pankkitilit, nettiliittymä ja puhelinliittymät avattu sekä sähkö- ja kaasusopimukset tehty. Arjen “perusinfrastruktuurin” rakentamiseen on kulunut yllättävän paljon aikaa – varsinkin kun Saksa ei valitettavasti ole nettipalveluiden luvattu maa vaan suurimman osan asioista joutuu hoitamaan kasvotusten paikan päällä. Uuden maan käytännöt, kuten ahkera käteisrahan käyttö, on myös pakottaneet meitä redesignaamaan tiettyjä Lean Life-prosessejamme. Toisaalta täältä löytyy varmaan myös uusia ideoita, miten elämää voi optimoida entisestään!