Stuffocation kirja-arvostelu

Sain Tommilta synttärilahjaksi Stuffocation-kirjan (ja lipun Elastisen vappukeikalle :). Periaatteessa meidän perheessämme materialistiset lahjat ovat melkeinpä kiellettyjä, ja panostamme niiden sijaan elämyslahjoihin. Tässä tapauksessa hyväksyin kirjalahjan, koska sen aihe linkittyi niin vahvasti sisällöltään Lean life-filosofiaamme.

Kirjan pääviesti on, että maailmamme on hitaasti mutta varmasti siirtymässä konsumerismista eksperientialismiin. Eli yltäkylläisen tavaran hamstrauksen sijasta keskitymme jatkossa entistä vahvemmin keräämään kokemuksia. Tätä suuntausta edistää myös nykyinen some-kulttuuri, johon kuuluu vahvasti kuvien ja kommenttien postailu oman elämän siisteistä elämyksistä. Ennen statusta osoitettiin ostamalla hieno auto, kello tai merkkilaukku, jonka arvon kaikki relevanttiin viiteryhmään kuuluvat tunnistivat. Toki tätä tapahtuu somessakin kertaluontoisesti, mutta ei ole sosiaalisesti hyväksyttyä postailla joka päivä siitä, kuinka ihana se ostamasi merkkilaukku on. Sen sijaan kokemuksia voit jakaa mielin määrin vaikka monta kertaa päivässä. Kokemusten jakaminen mahdollistaa myös tasa-arvoisemman lesoamisen, koska monet kokemukset eivät maksa paljoa.

stuffocation-398x570

Yksi kirjan kiinnostavimpia pointteja oli mielestäni perustelut sille, miksi esimerkiksi minimalismi ei ole todennäköinen vastatrendi konsumerismille. Kirjailijan mukaan megatrendejä yhdistävät tietyt ominaisuudet: ne ovat innovatiivisia, mutta kuitenkin jollain tavalla yhdistettävissä nykyiseen elämäntyyliimme. Tällöin kaikkea ei tarvitse muuttaa ylösalaisin. Ennen kaikkea uuden elämäntavan täytyy kuitenkin tuntua paremmalta kuin nykyisen elämäntapamme. Koska tavaroilla on kuitenkin myös paljon hyviä puolia, ei minimalistinen kaikista tavaroista luopuminen ole innostava tavoite massojen näkökulmasta. Pelkkä “ei tavaraa”-minimalismi kun keskittyy vain siihen, mitä emme tee, tuomatta tilalle jotain kiinnostavaa. Eksperientialismi sen sijaan korvaa tuotteita kokemuksilla, joten meillä on myös jokin positiivinen syy pitää uudesta elämäntyylistä.

Jos kiinnostuit kokeilemaan eksperientialismia, voit kokeilla kirjan tarjoamaa kolmelta askelta:

 1. Destuffocate: Luovu tavarasta. Voit joko käyttää kevyempää “tutkitaan vähän kaappeja”-menetelmää, jossa voit käyttää apunasi Vähennä tavaraa-postaustamme. Vaihtoehtoisesti voit leikkiä partnerisi tai kämppiksesi kanssa tavaran piilotusleikkiä, jossa piilotatte toistenne tavaroita aina kuukauden ajaksi ja jos toinen ei ole kaivannut tavaraa, tulee sen poisheittämistä harkita vakavasti. Kaikista radikaaleimmat intoilijat voivat “leikkimuuttaa” ja pakata koko omaisuutensa kuukaudeksi laatikoihin. Tavaroita puretaan sitä mukaa kun todella tarvitset/käytät niitä ja kuukauden päätteeksi pohdit, voisitko luopua kaikista laatikoihin jääneistä kamoista.
 2. Don’t re-stuffocate: Nyt kun olet saatua tilaa luotua kotiisi, varo sortumasta täyttöshoppailuun. Houkutus on suuri, koska nythän kaapissasi olisi taas tilaa uusille kivoille jutuille. Yritä siis pysyä tiukkana aina kun olet ostoksilla ja pohdi tarkkaan, tarvitsetko todella kyseistä tavaraa. Niin ykkös- kuin kakkoskohdassa kantaa pyytää kaverelta tukea.
 3. Play the Brewster´s Millions game: Tämä vinkki perustuu vanhaan novelliin, jossa miljonääri Brewster haastettiin käyttämään miljoona dollaria ilman, että tavaran määrä kasvaa yhtään. Sinä voit soveltaa tätä omaan elämääsi esimerkiksi käyttämällä yhden kuukauden ajan saman verran rahaa kuin aiemminkin, mutta sinun tulee keskittää kaikki ostosi elämyksiin.

Hauskoja kokeiluja eksperientialismin parissa!

2 thoughts on “Stuffocation kirja-arvostelu

 1. eero says:

  Moi 🙂
  Oletteko lopettaneet blogin kokonaan, vai odotatteko vain inspiraatiota?
  Kaikki tähänastiset postaukset ovat olleet täyttä asiaa ja on sääli, jos blogin elämä jää näin lyhyeksi 🙁

  1. Sonja says:

   Hei Eero! Blogia on tarkoitus jatkaa lähiviikkoina. Kesällä meidät piti kiireisenä sekä hääjärjestelyt että ulkomaille muutto joten blogille ei jäänyt aikaa, mutta tarkoituksena on kyllä jatkaa😊

Comments are closed.