Järkevä someilu

Minulla on hieman kaksijakoinen suhde sosiaaliseen mediaan. Siis lähinnä Facebookiin, Instagramiin ja Whatsappiin, Twitter-suhteeni olen antanut tietoisesti hiipua ja Pinterestin kanssa olemme vasta varovaisessa tutustumisvaiheessa. LinkedIniä käytän vaan työkontekstissa, enkä koe sen kuuluvaan siis viihdekäyttökategoriaan.

Toisaalta olen sitä mieltä, että some on valtavan hieno keksintö: se helpottaa huomattavasti sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä, sieltä saa neuvoja helposti erinäisiin kysymyksiin, inspiraatiota arkeen ja hyvän yleisnäkymän päivän puhututtavista teemoista.

dreamstime_s_22634580

Toisaalta näen, että someilussa on suuri riski tuhlata törkeästi elinaikaa turhaan scrollailuun – aikaa, jonka voisi käyttää esimerkiksi lukemiseen tai oikeasti ihmisten kanssa olemiseen livenä. Riski on erityisen suuri erittäin uteliailla ja kärsimättömillä ihmisillä, jotka haluavat aina heti nähdä, onko jotain uutta tapahtunut. Koska kuulun itse tähän riskiryhmään, olen experimentoinut luomalla itselleni erilaisia systeemejä ja pelisääntöjä tukemaan somen järkevää käyttöä. Järkevällä käytöllä tarkoitan sitä, että käytän somea oikeasti ihmisten kanssa yhteydenpitoon tai kiinnostavien artikkelien lukemiseen, enkä aivottomaan scrollailuun, jossa tuijottelet samat jutut sata kertaa läpi.

1. Älä someta ikinä ekaksi aamulla, klo 21 jälkeen ja pidä viikonloppuisin some-paasto

Olen huomannut, että minun on vaikea määrittää kohtuullista some-käyttöä, joten on helpompi asettaa selkeitä “ei ollenkaan”-rajoja. Kaikista huonoin tapa aloittaa aamu on räplätä somea sängyssä. Lisäksi UP3-rannekkeeni värisee joka päivä klo 21 ja muistuttaa minua “Off-screen timesta”. Tämä auttaa nukahtamista, kun tulee lopetettua tarpeeksi ajoissa eri screenien tuijottelut. Tämän lisäksi olen testannut somepaastoilua viikonloppuisin. Eli en koske someen lauantai-aamusta sunnuntai-iltaan ja sitten sallin itselleni tietoisen someilun sunnuntaina klo 18 jälkeen. Tämä on tuntunut rentouttavan olotilaa selkeästi viikonloppuisin ja yleensä huomaa, että 30 minuutissa saat sunnuntai-iltana kaiken tiedon, mitä olisit saanut somettamalla koko viikonlopun, mutta et tuhlaa aikaa katsomalla samoja postauksia vahingossa uudestaan ja uudestaan.

2. Poista kaikki ärsykkeet eri laitteista

Koska mieli on yleensä aika heikko, uskon vahvasti ympäristön muokkaamiseen parempien tapojen kehittämisessä. Niinpä olen poistanut sekä tietokoneelta, padilta että kännykästä KAIKKI some-ilmoitukset. Ei plim-ääntä. Ei punaista ykköstä appin kuvakkeessa. Ei ilmoitusta kännykän ruudulla. Ei yhtään pop-upia läppärillä. Ei mitään, mikä ruokkisi uteliaisuutta. Viimeisin hackini oli, että siirsin kaikki some-kuvakkeet kännykän kolmannelle välilehdelle JA laitoin ne omaan kansioonsa. Eli joudun eka scrollaamaan kolmannelle sivulle ja avaamaan alakansion, ennen kuin pääsen klikkaamaan some-kuvaketta. Jo tämä näennäisen pieni este on vähentänyt some-käyttöä kännykällä selkeästi, koska se ylimääräinen pari sekuntia saa miettimään et “haluut sä nyt oikeesti taas avata tän”.

3. Tee some-käytöstä mahdollisimman tietoista

Peruspointtina on, että olisi hyvä käyttää somea tietoisesti vain tiettyinä aikoina, ettei jää vahingossa “roikkumaan” sinne pitkäksi aikaa. Riippuen omasta some-käytöstä voi tehdä itselleen sääntöjä siitä, milloin ja kuinka pitkän aikaa aiot / saat käyttää somea. Some-käytön trackaamiseen ja blokkaamiseen on nykyään olemassa myös hyviä ohjelmia, niin selain add-oneja (kuten StayFocused ja WasteNoTime Chromelle tai Self Control Safarille) kuin känny-applikaatioita (BreakFree Androidille). iPhonelle ei valitettavasti ole olemassa hyviä appeja some-seurantaan, koska iOS-käyttöjärjestelmä on niin suljettu, että se ei salli eri appien käytön monitorointia (olin tästä niin järkyttynyt, että melkein harkitsin puhelimen vaihtamista). Moment-appia hehkutettiin artikkeleissa, mutta omasta mielestäni se oli aika turha, koska se mittaa vain, kuinka monta tuntia olet käyttänyt kännykkääsi päivässä. Itse käytän kännykkääni aika paljon päivällä esimerkiksi työpuheluihin, niin puhdas tuntimäärä oli mielestäni aika nollainformaatio.

En väitä, että noudattaisin aina omia sääntöjäni 100-prosenttisesti, mutta ainakin ne ovat auttaneet minua parantamaan tilannetta merkittävästi 🙂 Lisäksi ajattelin, että tästä julkisesti blogaaminen painostaa minua pitämään entistä paremmin kiinni omista säännöistäni 😉

2 thoughts on “Järkevä someilu

  1. JS says:

    Loistavia pointteja! Allekirjoitan kyllä vahvasti tuon että ainakin facebookin uutisvirran selailuun tulee käytettyä tarpeettoman paljon aikaa, kun senkin ajan voisi kehitellä jotain järkevämpää tekemistä…
    Tämän takia olenkin pyrkinyt pikkuhiljaa muokkaamaan facebookin uutisvirtaa sellaiseksi, että se sisältäisi mahdollisimman paljon mielenkiintoista ja itseäni koskettavaa tietoa, sen sijaan että se täyttyisi puolituttujen jakamista hauskoista videoista. Tällöin some-virrasta todennäköisemmin tarttuu jotain mielenkiintoista kun sitä kuitenkin tulee päivittäin tarkisteltua ihan tavan vuoksi 😀 Lisäisinkin tuohon listaasi “tietoisen some-käytön” alle vielä sen, että kannattaa aika-ajoin tietoisesti muokata somekanavien uutisvirtoja lopettamalla ei-mielenkiintoisten henkilöiden tai sivustojen seuraamisen (ja vastaavasti seurata joitain kiinnostavampia henkilöitä/sivuja), tällöin välttyy kivasti turhalta aivokapasiteetin täytteeltä ja virrasta erottuu paremmin ne itseä kiinnostavat asiat 🙂

Comments are closed.