Avioliiton vuosihuolto

Tommi ei ole enää sama mies, johon rakastuin 7 vuotta sitten. Eikä edes sama mies, jonka kanssa menin naimisiin vuosi sitten, koska ihmiset muuttuvat aika paljon elämänsä aikana. Se on kuitenkin mielestäni yleisesti ottaen hyvä asia, koska yleensä myös kasvamme ihmisinä ja meistä tulee hieman viisaampia ja osaavampia vuosien myötä.

Tällä oletuksella on kuitenkin olennaisia implikaatioita fiksulle parisuhdestrategialle. Niin kauan kun vielä deittailet useampia ihmisiä, ongelmaa ei ole, koska sinulla on melko joustavat mahdollisuudet vaihtaa kumppania, jos alkaa tuntua siltä, että olettekin menossa eri suuntiin. Avioliitto on tässä mielessä melko huono riskienhajautusstrategia, koska sijoitat kaiken uskosi yhteen ihmiseen ja vieläpä lupaat oletusarvoisesti olla hänen kanssaan koko loppuelämäsi. Koska avioliitolla on kuitenkin todistetusti merkittäviä positiivisia vaikutuksia niin omaan onnellisuuteen kuin terveyteen, voi se siitä huolimatta olla hyvä investointipäätös. Avioliiton kohdalla hyödyt eivät kuitenkaan realisoidu, jos luotat puhtaasti passiiviseen sijoitusstrategiaan vaan se vaatii myös aktiivisia toimenpiteitä. Koska olet myös nyt päättänyt ja luvannut olla tämän yhden ihmisen kanssa, ainoa looginen johtopäätös on, että sinun kannattaa todella panostaa tähän ihmissuhteeseen.

Tästä syystä päätimme aloittaa tänä vuonna avioliiton vuosihuolto-keskustelut. Keskustelujen päällimmäisenä tarkoituksena on selvittää, miten molemmilla menee, ja mihin suuntaan haluaisi yksilönä ja yhdessä mennä seuraavan vuoden aikana. Toteutimme keskustelut kirjaamalla eka muutamia kysymyksiä, joita molemmat voivat pohtia itsenäisesti ja sitten kävimme vastaukset läpi yhteisellä illallisella. Me päätettiin hoitaa keskustelu noin loman puolivälissä, mikä oli hyvä idea, koska on enemmän aikaa pohdiskella asioita ja molemmat olivat rentoutuneempia. Keskustelun päätteeksi sovittiin, että ollaan yhdessä ainakin ensi vuoden keskusteluihin asti 😉 Pointtina ei ole, että parisuhde on joka vuosi vaakalaudalla, vaan että tietoisesti päättää jatkaa yhdessä joka kerta. Ja joka vuosi saadaan rauhassa jutella siitä, mihin suuntaan näkee itsensä ihmisenä olevan menossa.

Keskustelua pohjustavat kysymykset voi valita omaan tilanteeseen ja parisuhteeseen sopivasti, tässä esimerkkinä kysymyksiä sekä minä- että me-perspektiivistä:

Minä 

  • Mikä on tuntunut hyvältä viime vuonna?
  • Miten olet muuttunut ihmisenä?
  • Miten arvioin omaa elämäntyyliäni? (Mihin olen tyytyväinen / tyytymätön?)
  • Mitä toivon ensi vuodelta?

Me 

  • Miltä viime vuosi on tuntunut?
  • Mikä on muuttunut?
  • Mistä haluan kiittää?
  • Mitä toivon ensi vuodelta?