Omista tarpeista huolehtimisen tärkeys lapsiperheessä

To do-listallani on roikkunut jo muutaman viikon ajan idea blogipostauksesta tällä teemalla, mutta olen hieman ironisesti siirtänyt sitä tehtävää tässä parin viikon ajan, koska olen huolehtinut omista tarpeistani lepäilemällä flunssan oireita pois 😀

Kun kävimme Tommin kanssa avioliiton vuosihuolto-keskustelua ja analysoimme miten selvisimme vauvavuodesta, nousi yhdeksi keskeiseksi oivallukseksi, että aika hyvin, koska olemme niin hyvin pitäneet huolta omista tarpeistamme.

Lapsen hoitaminen on erityisesti vauvavuonna hyvin intensiivistä puuhaa ja yhdistettynä huonoihin yöuniin voi helposti uuvuttaa ihmisen. Olo on usein myös hyvin skitsofreeninen: kotona lapsen kanssa ollessa kiroat, että “milloin mä vihdoin saan olla hetken rauhassa” ja sitten kun olet ollut tunnin poissa kotoa alat selailla kännykällä kuvia ja videoita naperostasi ja ikävöidä häntä. Olen kuitenkin vakuuttunut, että omista tarpeista huolehtiminen on kaikkien hyvinvoinnin – niin omasi, parisuhteesi, kuin lapsesi – kannalta erittäin tärkeää.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

  • Miettikää oikeasti kunnolla, mitkä asiat ovat teidän hyvinvointinne kannalta olennaisimpia ja neuvotelkaa selkeät pelisäännöt ajankäytöstä siten, että se mahdollistaa ne asiat. Meillä esimerkiksi Tommille on kaikista tärkeintä päästä urheilemaan, kun taas minä priorisoin eniten kavereiden näkemistä omalla ajallani. Yksi oma ilta viikossa ja omia slotteja viikonloppuisin on suht helppo järjestää ilman lapsenvahtejakin.
  • Käyttäkää kuitenkin myös niitä lapsenvahteja. Vaikka te olette lapsen parhaita hoitajia, yllättävän hyvin muutkin siitä yleensä selviää ja te saatte mahdollisuuden vaikka käydä yhdessä syömässä tai urheilemassa.
  • Miettikää myös ajankäyttöä lapsen kanssa ja perheenä. Ei lapsen saanti tarkoita sitä, että pitäisi käpertyä jonkinlaiseen vauvakuplaan ja lukkiutua neljän seinän sisään perheesi kanssa. Me ainakin olemme huomanneet, että hulluksihan sitä tulee, jos viettää koko viikonlopun vain kotona. Kavereita voi nähdä paljon myös lapsen kanssa: Heitä voi kutsua kylään myös arki-iltana tai tehdä porukalla retken jonnekin viikonloppuna. Kavereiden kanssa voi myös lähteä porukalla urheilukentälle tai tehdä jonkinlaisen läpsystä vaihto äidit/isit urheilee-vuorot.
  • Jos toinen teistä on vähän kipeänä tai nukkunut sika huonosti (ja toinen ei), kannattaa reippaasti pyytää toista viemään lapsi vaikka vaunulenkille tai leikkipuistoon tai toinen voi jopa tarjoutua itse auttamaan, jolloin väsähtänyt osapuoli voi esim. nukkua hetken. Tai jos toinen on vähän kiukkuisella päällä, kannattaa lähettää se vaikka kuntosalille, niin se tulee yleensä mukavampana versiona takaisin. Nimimerkillä testattu on.

Kaiken kaikkiaan ydinpointti on, et on tosi tärkeää olla riittävän itsekäs, jotta varmistat oman jaksamisesi. Yllättävän usein apua tai omaa aikaa saa sitä pyytämällä.