Vältä päätymistä arjen management-yksiköksi

Luen tällä hetkellä Esther Perelin erittäin kiinnostavaa parisuhdekirjaa Mating in Captivity, jossa pariterapeuttina toimiva Esther pohtii erityisesti läheisyyden ja seksuaalisten halujen kompleksia yhteispeliä pitkien parisuhteiden näkökulmasta. Esther on omistanut yhden kokonaisen kappaleen vanhemmuuden vaikutusten analysoimiselle ja kuvaa taitavasti esimerkkipariskunnan tarinan kautta, kuinka helposti parisuhde hukkuu arjen pyörittämisen alle.

Perheen lisäys asettaa väistämättä uusia haasteita parisuhteelle, kun samanaikaisesti kotitöiden määrä kasvaa dramaattisesti ja aikaa itselle ja parisuhteelle on radikaalisti vähemmän. Helposti tuntuu myös siltä, että hoidettavia asioita on niin paljon, että ei vaan mitenkään jää aikaa tai energiaa parisuhteelle, kun kaikki henkinen kaista menee arjesta selviytymiseen. Ja jos ylimääräistä aikaa on, niin usein haluaisi olla vain hetken rauhassa ilman, että kukaan vaatii sinulta mitään.

Olimme keskustelleet Tommin kanssa jo ennen lapsemme syntymää, että meille molemmille olisi todella tärkeää pitää huolta siitä, että meidän välinen yhteytemme säilyy hyvänä. Uskon vahvasti, että meidän parisuhteemme ja sen onnellisuus luovat pohjan koko perheemme onnellisuudelle, joten on tärkeää, että parisuhteemme voi hyvin. Minulle oli myös olennaista, ettemme päätyisi ainoastaan tehokkaaksi arjen toimitusministeriöksi, vaan että olisimme toisillemme edelleen mies ja nainen.

Jäin pohtimaan Estherin kuvausta Lean Life-blogin näkökulmasta ja miten sen linkittyy meidän teksteihimme. Kuten kuvauksessamme Lean Life-filosofiasta kerrotaan: “Lean Life-filosofian tavoitteena on vapauttaa resursseja hauskoihin juttuihin.” Kun mietin monia lapsen saamisen jälkeen julkaisemiamme blogauksia, yhdistää niitä oikeastaan kaksi perusteemaa:

  1. Minimoi tylsiin life management-juttuihin kuluva aika
  2. Pidä huolta, että kivoille asioille jää aikaa ja pystyt palautumaan

Kun nyt arvioin näitä luomiamme pelisääntöjä ja systeemejä, voin tyytyväisenä todeta, että mielestäni olemme monessa mielessä onnistuneet luomaan oikeasti aika hyvän balanssin. Ruuhkavuosiarki ei tunnu mitenkään kamalalta, vaan jopa monella tapaa oikein mukavalta. Elämässä on edelleen paljon tilaa hauskoille jutuille 🙂