Opex/capex

Muutama vuosi sitten olimme kavereiden kanssa reissulla, ja autossa istuessa tuli puhetta kunkin kulutusstrategiasta. Olimme miettineet jo aiemmin, että juttuja voi joko ostaa tai lainata/vuokrata, mutta ystävällämme oli tämän kuvaamiseen loistava terminologia: opex / capex. Käsitteet tulevat liiketalouden puolelta, missä opex tulee sanoista operating expenses, ja capex vastaavasti sanoista capital expenses. Eli opex-strategian ihmiset käyttävät resursseja kuluttamiseen sillä hetkellä, kun jotain tarvitsee. Esimerkiksi mökkiloma toteutetaan opex-strategialla vuokraamalla mökki vaikkapa viikoksi. Capex-tyylin ihminen taas mieluummin ostaa mökin kokonaan itselleen, ja käyttää sitä aina niin halutessaan.

Ero tyyleissä on iso: capexilla mökin käyttämisestä ei aiheudu käytännössä kuluja (toki bensat, ruoka ym.). Investointikulu on suuri, mutta juoksevat käyttökulut per käyttökerta jäävät pieniksi. Opexilla taas välttyy mökin ylläpidolta, jolloin remontit voi jättää omistajan huoleksi – ja jos jokin paikka ei olekaan kiva, niin ensi vuonna voi mennä jonnekin muualle. Vastaavasti juoksevat kulut ovat huomattavasti isommat. Mökki voi toki olla järkevä kohde, jos tykkää sen vaatimasta nikkaroinnista. Meillä mökin laittelu olisi kulu eikä hyöty, joten mökin omistuksessa ei olisi paljoa järkeä.

Huomattavaa on, että joissain tapauksissa investointi voi jopa vääristää ajankäyttöä: itse ainakin muistan että lapsena eräs kaverini oli aina mökillä – vanhemmat kun olivat päättäneet, että siellä on käytävä jatkuvasti kun mökki kerran on olemassa! Toisaalta kalliin pyörän ostaminen voi tehdä fillarilenkille menosta houkuttelevampaa – tai sitten varasto vaan täyttyy “tarpeellisista” urheiluvälineistä.

Mökki ei tietenkään ole opex-ajattelun ainoa mahdollinen sovelluskohde. Aika monessa asiassa omistaminen ei enää kannata: kuka enää ostaa levyjä tai DVD-leffoja? Meillä ja monella kaverilla fyysiset levyt ovat historiaa, ja tilalle on tullut Spotify musiikille, Netflix leffoille, Steam peleille, ja toki Google Drive tiedostoille. Autoa ei ole (eikä toivottavasti ihan heti tule), vaan tarpeen tullen taksi vie ja Kutsuplus tuo.

Kumpaa strategiaa kannattaa käyttää? One size fits all -vastausta ei ole, vaan kaikki riippuu omista mieltymyksistä ja resursseista. Jos pääomaa on saatavilla, investointikohteelle on käyttöä eikä ylläpidon vaatima aika ja vaiva haittaa, niin ostaminen omaksi voi olla hyvin kannattavaa. Ostettavan tavaran tai kohteen tarpeellisuutta voi arvioida aiemmin esitettyjen kolmen kriteerin avulla. Jos käyttö on harvinaista tai ylläpito ei innosta, niin silloin kannattaa ehkä suosiolla pysyä opex-strategiassa.

Lean life-elämäntyyliin kuuluu toki olennaisena osana nimenomaan opex-strategia. Kokemus on osoittanut, että usein tulee yliarvioitua se, kuinka usein jotain asiaa oikeasti tarvitsee. Niin kauan kuin tavarat pysyvät kaapeissa ja investointien ylläpitokulut tulevat harvoin näkyviin, illuusio säilyy. Kuitenkin todellisuudessa se kaksi kertaa vuodessa käytetty kesämökki voi imeä uskomattoman määrän rahaa. Tästä syystä olemme päättäneet jo etukäteen, että pyritään pitämään kiinteän omaisuuden määrän mahdollisimman pienenä, jotta tälläisiä “piilokuluja” ei pääse syntymään.