Elämäni excel

Minulle eteenpäin menemisellä on tietty itseisarvo elämässä, minkä vuoksi nautinkin kovasti itseni kehittämisestä ja sen suunnittelusta. Kun viime kesänä ystäväni Emma kertoi tavoite-excelistään, innostuin välittömästi ja ehdotin Emmalle, että voisimmeko alkaa yhdessä käymään exceleitämme läpi vertaistukimielessä. Viimeisen 9 kuukauden aikana olemme siis yhdessä asettaneet tavoitteita ja analysoineet tuloksia aina kerran kvartaalissa.

Ensimmäiset kokemukseni excelistä ovat olleet todella vakuuttavia ja koen, että myös sen innoittama vertaistsemppi on tuonut paljon positiivista energiaa elämääni. Minä näen tavoite-excelin oman elämän ohjaustyökaluna. Se auttaa minua määrittelemään, minkälaista elämää haluaisin elää ja auttaa minua tasaisin väliajoin tarkistamaan, elänkö niinkuin väitän, että haluaisin elää. Voit ladata esimerkkipohjan tästä linkistä: Elämäni excel_pohja. Ennen käyttöä suosittelen kuitenkin vahvasti lukemaan käyttöohjeet alta:

1. Askel: Elämän eri osa-alueiden priorisointi Excelin ensimmäinen välilehti laittaa sinut priorisoimaan elämäsi eri osa-alueet. Yleisin virhe, minkä ihmiset tekevät erilaisissa muutosprojekteissa on, että he yrittävät samaan aikaan parantaa kaikkea. Tämä kuitenkin johtaa tyypillisesti siihen, että noin viikon supertsempin jälkeen arki iskee päälle ja tehtävä tuntuu ylivoimaiselta, jolloin ihminen luovuttaa kokonaan. Toinen vaikeasti hyväksyttävä fakta on, että aikamme ei millään riitä kaikkeen. Emme voi mitenkään samanaikaisesti laittaa valtavasti aikaa urheiluun, työhön, opiskeluun ja sosiaaliseen elämään, vaan meidän täytyy jakaa aikamme niiden välille. Siksi on tärkeää heti alkuun tehdä itselleen selväksi, mitkä oman elämän prioriteetit ovat nyt, jolloin voit sovittaa eri osa-alueiden tavoitteiden kunnianhimon tason niille annettuun prioriteettiin. Kokemuksemme mukaan tavoitteita kannattaa asettaa puolen vuoden pätkissä, koska se on jokseenkin helposti hahmotettavissa oleva ajanjakso. Prioriteetteja ja tavoitteita voi tottakai muokata myös kesken vuotta.

2. Askel: Tavoitteet, tekeminen ja mittarit Excelin toisen välilehden tarkoituksena on konkretisoida jokainen osa-alue. Voit asettaa jokaisella osa-alueella yhden tai useamman tavoitteen. Tavoitteen lisäksi on erittäin tärkeää määritellä, mitä tavoitteen toteutuminen edellyttää käytännön tekemisen tasolla ja miten voit käytännössä mitata onnistumistasi. Olen jättänyt exceliin muutaman havainnollistavan esimerkin: Jos haluan saada joka yö 8 tuntia unta, olen huomannut, että yksi tärkeimmistä teoista on, että aloitan rauhoittumisen ajoissa ja lopetan kaikkien screenien räpläämisen viimeistään klo 21.00. Mittaan untani Beddit-laitteella, joka antaa minulle joka aamu suoraa palautetta saadun unen määrästä ja laadusta. Yleensä kontroverssein keskustelun aihe ystävien ja tuttavien kanssa ovat parisuhteelle asetetut tavoitteet, koska se tuntuu monesta jotenkin liian kylmän rationaaliselta. Minusta taas tuntuisi melko naiivilta olettaa, että parisuhteeni säilyy jotenkin maagisesti onnellisena ilman, että teen sen eteen mitään. Siksi minusta onkin pragmaattisena ihmisenä järkevää määritellä tekemisiä, jotka tukevat onnellista suhdetta. Minun kohdallani se tarkoittaa muun muassa sitä, että pidän huolen, että vietän aikaa kotona (enkä ylibuukkaa sosiaalista kalenteriani, mikä on selkeä riski minun kohdallani) ja lisäksi teemme viikoittain jotain kivaa yhdessä aiemmin mainitun deittirahaston tuella.

3. Askel: Viikkoreview Keskeiseksi menestystekijäksi tavoite-excelin onnistuneessa käytössä on muodostunut viikkoreview. Aloitimme molemmat Emman kanssa tämän vuoden alusta tekemään viikoittaisen check-upin, yleensä sunnuntai-iltana. Viikkoreviewn tarkoituksena on katsoa niin taakse- kuin eteenpäin. Menneeseen viikkoon kohdistuvat kysymykset ohjaavat analysoimaan viikkoa (mikä toimi ja mikä ei), keräämään tietoisesti oppeja ja juhlimaan onnistumisia. Tulevan viikon osalta taas mietitään, minkälaisia asioita haluaisit saada aikaan ja keneen haluaisit olla yhteydessä. Tämän lisäksi olemme lisänneet viikkoreviewhun puhtaita mittareita, jotka mittaavat asetettujen tavoitteiden toteutumista. Kaikkien excel-fanien iloksi olemme tottakai lisänneet exceliin ehdollisen muotoilun, jolloin solut menevät heti punaiseksi, keltaiseksi tai vihreäksi, jolloin saat helposti hyvän yleiskäsityksen, onko nyt ollut hyvä vai huono viikko. Olen kokenut viikkoreviewn erityisen hyödylliseksi, koska se auttaa minua tekemään nopeita korjausliikkeitä, jos vaikka unirytmini on ajautumassa huonoon suuntaan.

Asenne: Armoton armollisuus Yleisin kysymys, jonka ystäväni ovat esittäneet minulle kuultuaan excelistäni on “Eiks sua stressaa toi?”. Vastaan yleensä, että varmasti joo stressaisi, jos arvostelisin itseäni joka viikko ja toteaisin aina, et nyt tällä viikolla olit hyvä ihminen ja viime viikolla olit huono. Mutta sehän ei olekaan excelin pointti, vaan sen tavoitteena on ennen kaikkea kasvattaa omaa tietoisuuttani siitä, elänkö omien arvojeni mukaista elämää ja auttaa minua tekemään korjaavia liikkeitä, jos huomaan olevani menossa väärään suuntaan. Samalla tavalla voin uudelleenarvioida omia tavoitteitani, jos huomaan, että en systemaattisesti toteuta suunnitelmiani jollakin osa-alueella. Siksi excelin käyttämiseen on tärkeää yhdistää itseään kohtaan myötätuntoinen ja armollinen asenne, jotta se on hyödyllinen apuväline eikä valtava stressinlähde.

4 thoughts on “Elämäni excel

 1. Teemu says:

  Moi,

  täytyy todeta, että tää on kiva blogi ja taidan olla juuri kohdeyleisöä hiljattain valmistuneena diplomi-insinöörinä. Luen parhaillaan Peter M. Sengen kirjaa “Fift discipline”, jossa käsitellään yksilön tavoitteita. Haluaisin siihen nojaten varoittaa luisumasta siihen, että aiemmin saavutetut tulokset määrittelisivät tulevat tavoitteesi, kuten annoit kirjoituksen lopussa hieman ymmärtää. Mielestäni itseään kohtaan kannattaa olla armollinen, mutta realistisesti nähdä ero tavoitteen ja nykytilan välillä. Tämän ei pitäisi mielestäni kuitenkaan pitäisi johtaa tavoitteiden laimenemiseen. Oletko samoilla linjoilla?

  Toisaalta kaikenlainen reflektio tavoitteiden ja nykytilan suhteen lienee hyödyksi, joten mikäli kuva tavoitteesta tarkentuu ja itse tavoite paljastuu sellaiseksi, ettei sitä halua tavoitella, lienee tavoitteen tarkastaminenkin paikallaan. Toisaalta pitämällä kiinni tavoitteesta voisi ehkä löytää jonkun toisen, luovemman, ratkaisun päästäkseen kohti tavoitetta. Pahoittelut metailusta.

 2. Sonja says:

  Moi Teemu,

  kiitos kommentista, on aina tosi kiva saada palautetta ja metailu kuuluu meidän perheen lempiharrastuksiin, joten sekään
  ei ole mikään ongelma 😉

  En ainakaan tarkoituksellisesti yrittänyt kommunikoiida, että saavutetut tulokset mitenkään suoraan määrittelisivät tulevat
  tavoitteet tai että tavoitteita pitäisi laimentaa 🙂 Ehkä pointtini on enemmän se, että tavoitteita asettaessa on tärkeä olla
  rehellinen itselleen. Jos esimerkiksi tavoitelistoilla roikkuu vuosi toisensa perään “opettele maalaamaan” tai “käy enemmän taidemuseoissa” etkä
  ikinä saa mitään aikaiseksi sillä saralla, on minusta hyvä kyseenalaistaa, kuinka sitoutunut olet oikeasti tavoitteeseen ja
  onko se sinulle edes todella tärkeä. Mielestäni Gretchen Rubin toi “Happiness Project”-kirjassaan erittäin hyviä pointteja siitä,
  että usein meillä on idealisoituja ajatuksia, siitä, minkälaisia ihmisiä toivoisimme itsemme olevan (esimerkiksi “Olen ihminen, joka
  harrastaa aktiivisesti kulttuuria ja käy usein taidemuseoissa ja klassisen musiikin konserteissa”), mutta jos olemme rehellisiä itsellemme,
  toteamme, että kyse on enemmän yhteiskunnan odotusten täyttämisestä kuin aidoista intohimoistamme. (jotka saattavat liittyä
  esimerkiksi ennemmin mainstream poppiin – puhun tietenkin täysin hypoteettisesti 😉 )

  Eli en siis halua mitenkään sanoa, että “jos et ole saavuttanut tavoitettasi, luovuta”, vaan että on hyvä reflektoida
  tavoitteita säännöllisesti ja aina pysähtyä miettimään: “Haluanko minä tätä todella vai luulenko, että minun pitäisi haluta tätä?”.
  Toisaalta jos vastaus on “haluan ehdottomasti” ja et ole saavuttanut tavoitettasi on hyvä myös pysähtyä pohtimaan,
  mikä on mennyt vikaan ja minkälaisia kilpailevia tavoitteita sinulla mahdollisesti on.

  Olen kuitenkin hyvin kiinnostunut, minkä näet tässä erityisesti ongelmana? En päässyt vielä siitä täysin selville kommenttisi
  pohjalta. Jos olet kiinnostunut muista tavoitteiden asettamiseen liittyvistä kirjoista, niin suosittelen lämpimästi Bob Pozenin
  Extreme Productivity-kirjaa 🙂

Comments are closed.