Automaattinen säästäminen

Palkkapäivä tuli – ja rahat katosivat saman tien. Kuulostaako tutulta? Erityisesti tässä DINK-vaiheessa (Double Income, No Kids) rahaa on yleensä käytettäväksi ihan riittävästi. Opiskelujen juuri päätyttyä onkin hauskaa käydä milloin missäkin brunssilla, lomamatkalla tai ostaa se kauan himoittu laukku. Raha katoaa tililtä nopeammin kuin ehdit sanoa rationaalinen rahankäyttäjä. 

Jos ilmeesi on tämä pian palkkapäivän jälkeen, niin tämä postaus on juuri sinulle! 🙂

Toisaalta, juuri tässä elämäntilanteessa pitäisi säästää tulevaisuutta varten. Rahaa kuitenkin tuntuu kuluvan aina mitä tärkeämpiin hankintoihin, juhlimisiin ja illallisiin, joten säästäminen on yleensä tapana aloittaa ihan just ens kuussa. Mutta kuinka säästää, jos kerran kaikki menee mikä tuleekin? Helpoin keino avittaa omaa säästämistä on tehdä siitä automaattista.

Verkkopankissa voi perustaa itselleen toisen tilin, ja vielä psykologisen efektin vahvistamiseksi antaa sille nimeksi Säästöt. Sen jälkeen päätät sopivan säästösumman, kuten vaikkapa 15% kuukausipalkan nettoarvosta, ja laitat automaattisen kuukausittaisen maksun käyttötililtä säästötilille. Jos ajoitat maksun vaikkapa palkkapäivän jälkeiselle päivälle, niin et varmasti ehdi syömään koko kuukauden palkkaasi ennen säästömaksun tapahtumista. Mikä sitten estää kavaltamasta omia säästöjäsi aina välillä ah niin tarpeellisiin menoihin? Ei periaatteessa mikään. Tosin, jos psykologiaa ja omaa kokemusta on uskominen, niin se, että joudut nostamaan säästöiksi nimetyltä tililtä rahaa laittaa miettimään kaksi kertaa, onko hankinta ihan oikeasti tarpeellinen.

Automatiikan voi viedä vielä askelta pidemmälle. Nimittäin säästöjen makuuttaminen tilillä ei ole kovin tuottoisaa toimintaa, vaan ne kannattaa sijoittaa johonkin järkevään. Sijoittamisesta on kirjoitettu paljon hyviä oppaita ja ihan googlaamalla löydät peruvinkit. Itse suosimamme vaihtoehto on kuitenkin Nordnetin kuukausisäästäminen. Tililtämme menee siis automaattisesti rahaa Nordnet-tileillemme, josta ne sijoitetaan automaattisesti ennalta määrätyssä suhteessa ETF:iin eli pörssinoteerattuihin rahastoihin ja korkorahastoihin. Indeksejä seuraavat rahastot ja passiivinen sijoittaminen sopivat erinomaisesti kaltaisillemme laiskoille sijoittajille, jotka eivät jaksa käyttää valtavasti aikaa kurssien seuraamiseen ja analysointiin. Tässä parasta on kokonaisautomaatio: palkasta siirtyy automaattisesti tietty osa säästötilille ja sieltä eteenpäin Nordnetiin. Tällöin säästöt kerryttävät korkoa mukavan automaattisesti ja riittää, että tsekkaat oman sijoitusstrategiasi esim. puolen vuoden välein.

One thought on “Automaattinen säästäminen

Comments are closed.