Appien avulla paremmaksi ihmiseksi

Usein kun kuulen ihmisten puhuvan älypuhelimien ja muiden älykkäiden laitteiden elämäämme tuomista muutoksista, kääntyy keskustelu helposti puhtaasti niiden negatiivisiin puoliin, kuten esimerkiksi siihen, että ihmiset eivät enää osaa olla aidosti läsnä toisten ihmisten seurassa, kun he hiplaavat jatkuvasti älypuhelimiaan. Minä uskon kuitenkin, että nämä laitteet ovat tuoneet myös valtavasti hyvää elämäämme ja tarjoavat paljon uudenlaisia mahdollisuuksia myös itsensä kehittämiselle.

Tutkimusten mukaan toimimme noin puolet ajasta täysin autopilotilla eli olemme vahvasti tapojemme orjia, minkä vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia tapoja omaksuu. Itse olen huomannut, että erilaiset appit ja älylaitteet voivat loistavasti tukea parempien tapojen omaksumista ja siksi täytettyäni vuoden alussa elämäni excelin, kävin myös samalla appivalikoimani läpi ja järjestin kännykkäni näkymät uudelleen. Tässä muutama esimerkki minua innostaneista appeista ja laitteista:

  • Olen pitkään halunnut kehittää meditoimisesta tavan, mutta homma oli takunnut koko viime vuoden. Olin ladannut useampia meditointiappeja ja totesin alkuvuodesta, että Calm.com on kehittynyt valtavasti ja siksi paras nykyisistä appeista. Päätin keskittää meditoimiseni yhteen meditointiappiin, jolloin saan lisämotivaatiota siitä, että appissa oleva kalenteri näyttää aina kuinka monena päivänä olen oikeasti onnistunut meditoimaan. Tämän lisäksi ostin appista maksullisen version (noin 16e/ vuosi), koska ajattelin sen sitouttavan minua paremmin sen käyttöön. Appissa on myös paljon erilaisia lyhyitä 5 minuutin meditaatioharjoituksia, jolloin kynnys meditoida laskee entisestään. Olenkin tänä vuonna onnistunut meditoimaan noin 95% päivistä 🙂
  • Päätin alkuvuodesta, että haluan opetella italiaa. Latasin sitä varten Duolingo-appin (ilmaiseksi), jonka avulla voin harjoitella italian sanastoa. Appi on todella pelillinen ja siksi hauska käyttää ja olen ottanut tavaksi tehdä vähintään kaksi miniharjoitusta (noin 10-15min) päivässä, mikä onnistuu erinomaisesti työmatkalla bussissa.
  • Olen harrastanut musiikkia pienestä pitäen ja monta vuotta melko tosissaan, mutta jotenkin minun on ollut hankala löytää rentoa tapaa nauttia musiikista itsekseni kotona, nyt kun en enää aktiivisesti laula kuorossa tai bändissä. Ilokseni löysin alkuvuodesta Smule-nimisen karaokeappin, jolla voi laulaa tunnettuja pop-biisejä. Tämän appin premium-versioon tuhlasin jopa 36 euroa, koska todella halusin kannustaa itseäni lauleskeluun. Nyt voin tehdä soolo-nauhoituksia kotona ja lähettää niitä esimerkiksi äidille. Hauskana bonuksena appissa voi laulaa duettoja täysin tuntemattomien ihmisten kanssa ympäri maailmaa!
  • Urheilu on tärkeä osa hyvinvointiani ja tavoitteenani on liikkua 5 tuntia viikossa. Olen jo reilun vuoden ajan käyttänyt HeiaHeiaa omien liikuntasuoritusteni raportointiin. Liikuntasuoritusten raportointi motivoi ennen kaikkea siinä mielessä, että saan viikoittain palautetta siitä, olenko saavuttanut tavoitteeni ja tsemppaavia automaattisia viestejä ohjelmalta. Olen toistaiseksi käyttänyt appia täysin epäsosiaalisesti, eli en ole hyväksynyt ketään kaverikseni, koska haluan nähdä flowssa vain omat liikuntasuoritukseni ja minulle tärkeintä on oman tietoisuuden lisääminen.
  • Kaikista vahvimman positiivisen vaikutuksen minuun on tehnyt kuitenkin UP24-aktiivisuusranneke ja siihen kuuluva appi, jonka sain Tommilta joululahjaksi. Mittaan aktiivisuusrannekkeella lähinnä askelia ja olen asettanut tavoitteekseni 10 000 askelta päivässä. Välillä olen itsekin hämmästynyt, kuinka sinnikkäästi jään räntäsateellakin kaksi pysäkkiä aikaisemmin pois bussista tai ravaan kotona edestakaisin kerätäkseni viimeiset puuttuvat askeleet 🙂 Mutta appilla on ollut todella vahva positiivinen vaikutus arkihyötyliikuntamääriini ja voinkin ylpeänä kertoa, että tällä hetkellä minulla on meneillään 23 päivän putki, jolloin olen joka päivä saavuttanut 10 000 askeleen rajan 🙂

Ja niitä negatiivisiakin vaikutuksia voi lieventää muokkaamalla omaa ympäristöään suotuisammaksi. Koska tiedän olevani heikko ja kiusaus esimerkiksi jatkuvan somettamiseen ja mailien tsekkaamiseen on usein suuri, tein viime syksynä pienen, mutta yllättävän vaikuttavan muutoksen: Siirsin kaikki maili- ja some-appit älypuhelimeni kolmannelle välilehdelle. Näinkin pienellä muutoksella onnistuin vähentämään kännykän räpläämistä merkittävästi, koska joudun nykyään tekemään tietoisemman valinnan siirtyessäni kolmannelle välilehdelle. Kaikki yllä mainitut ohjelmat taasen löytyvät kännykkäni etusivulta, jolloin kynnys niiden käyttämiseen on mahdollisimman matala.

IMG_1913

Kuva: Kännykkäni etusivu

One thought on “Appien avulla paremmaksi ihmiseksi

Comments are closed.