Splitwise – laskujen jakaminen kavereiden kanssa

Kuittien kanssa sähläys on parisuhteen lisäksi tavallista toisessa tilanteessa: kaverien kanssa matkustaessa. Erityisesti siinä tapauksessa, että ollaan reissussa pidempään isommalla porukalla, maksettavia laskuja kertyy paljon ja eri tilanteissa ovat eri ihmiset mukana, muodostuu kuittihärdellistä lopulta lähes ylitsepääsemätön haaste. Toki, joku voisi naputella matkan jälkeen kaikki kuitit Exceliin, mutta miksi tehdä asioista vaikeaa, kun on helpompiakin tapoja?

Viime kesänä olimme 7 hengen reissulla Kreetalla, jossa laskujen maksaminen ravintolassa erikseen ei ollut mahdollista, vaan koko summa piti aina maksaa joko yhdellä kortilla tai käteisellä. Onneksi yksi kavereistamme käski kaikkia matkalaisia heti matkan alussa asentamaan Splitwise-appin omiin puhelimiinsa. Tällä näppärällä appilla kaikki kulut saatiin jaettua niin, että lopulta piti maksaa vain tasausvelat muutamien ihmisten kesken.

Kuinka Splitwisea käytetään? Kuvassa Nikola Tesla on maksanut lounaan, joka jaetaan tasan hänen ja Ada Lovelacen kesken. Laskun voi jakaa joko tasan tai sitten itse valituilla summilla – tasajako on oletuksena.


Eli aina kun lasku tuli, niin joku meistä maksoi koko summan kortillaan, ja yksinkertaisesti syötti Splitwiseen summan ja paikalla olleet henkilöt. Olimme aiemmin sopineet, että kun ollaan syömässä, niin lähtökohtaisesti lasku jaetaan tasan. Ajateltiin, että useimmissa tapauksissa erot ovat niin pieniä kuitenkin, joten tasan jakaminen nopeuttaa huomattavasti laskun syöttöä Splitwiseen. Jos joku kuitenkin syö kolme ruokalajia muiden lipittäessä pelkkää sosekeittoa tai joku ei juonut alkoholia ollenkaan, katsottiin tilanne erikseen. Maksutilannetta voitiin seurata päivittäin, eli kaikki maksoivat pariin otteeseen eikä tasattavaksi jäänyt mitään valtavia summia. Matkan päätteeksi Splitwisesta katsottiin vain kuka on kenellekin vielä velkaa – ohjelma hoitaa ristikkäisten velkojen yhteenlaskun automaattisesti. Äärimmäisen kätevää! Alla esimerkki Splitwisen kokonaisnäkymästä, missä näkyy että käyttäjä on kolmelle muulle velkaa, yhden kanssa tilit ovat tasan ja Proust on käyttäjälle velkaa. Vasemmalla ylhäällä näkyy myös kaikkien velkojen kokonaissumma.

Hyvä puoli erityisesti matkaillessa Splitwisessa on se, että sitä voi käyttää ilman mitään 3G-yhteyksiä. Eli ravintolassa voi laittaa laskun kuntoon, kun vielä tilaus on muistissa ja kuitti tallessa. Ohjelma lataa sen tietokantaan sitten, kun kännykkä pääsee seuraavan kerran netin ääreen, kuten vaikkapa hotellin WLANiin kytkeytyessä.

3 thoughts on “Splitwise – laskujen jakaminen kavereiden kanssa

  1. Samu says:

    Hyvä kirjoitus! Olemme Scroogella kehittäneet Fair Splitting -sovellusta ja lanseerasimme juuri Scrooge-nimisen sovelluksen Androidille, iPhonelle sekä Windows Phonelle. Kannattaa kokeilla onelink.to/scrooge 🙂

      1. Janne says:

        Moi Tommi! Edustan Samun kanssa samaa yritystä, eli täysin puolueettomasta kommentista ei ole kyse. 🙂 Scrooge esim. osaa käsitellä valuuttoja paremmin: esim. reissun jälkeen Scroogessa näkyy vain yksi velka/saatava, vaikka se olisi muodostunut eri valuutoilla tehdyistä ostoksista. Lisäksi Scroogessa kuluja voi alkaa lisätä todella saumattomasti: kaikki puhelimen osoitekirjan mobiilinumerot ovat käytössä, ja jos kulussa on henkilöitä, jotka eivät ole vielä käyttäjiä, heille lähtee automaattisesti ilmainen tekstiviesti, jonka linkin kautta he voivat halutessaan ladata Scroogen. Ja meille suomalaisille on mukavaa myös, että Scrooge löytyy myös Windows Storesta – App Storen ja Google Playn ohella. Kaikkein parasta varmaan on, että suoritat itse vähemmän värittyneen vertailun.

Comments are closed.