Pre-party bitching – parantumisvinkkejä kanssasiskoille ja -veljille

Jokainen meistä varmasti haluaisi mielellään olla aina mahdollisimman hyvä kumppani. Sellainen, joka aina jaksaa ilahtua, kun toinen tulee kotiin ja kiittää, kun toinen on tehnyt jotain kivaa (tai muuten vaan). Ylipäänsä sellainen aurinkoinen ja kannustava tyyppi.

ValitettavaAn angry womansti totuus on joskus lähempänä kuvaa. Itselläni vastaava fiilis iski usein päälle sopivasti aina muutamia tunteja ennen kuin meillä oli alkamassa juhlat tai vieraita oli tulossa syömään. Koska oireet esiintyivät kuitenkin säännöllisesti aina samassa tilanteessa, ymmärsin, että minulla on pre-party bitching ongelma.

Kävin muutama vuosi sitten keväällä coaching-koulutusta, jossa teimme aina lukuisia coaching-harjoituksia. Niihin piti tuoda aina joku tosi elämän ongelma, jota sitten ratkottiin kurssikaverin coachauksen tuella. Päätin tarttua härkää sarvista ja kerroin pre-party bitchingistäni. Taitavan coachini avulla oivalsin, että ongelman ytimessä oli se, että:

  1. aloitimme valmistautumisen aina hieman liian myöhässä
  2. emme etukäteen sopineet riittävän selkeästi kuka tekee mitä

Nämä kaksi tekijää aiheuttivat minussa stressi-oireita, jotka ilmenivät ulkoisesti lyhytpinnaisuutena ja tiuskimisena. Analysoituani ongelmaa totesin, että voisin kuitenkin käyttää vahvuuksiani eli systemaattisuutta ja organisointikykyä ongelman ratkaisemiseksi. Näinpä loimme ennen seuraavia bileitä selkeän listan ja aikataulun, mitä pitää tehdä ja missä vaiheessa. Lista saattoi näyttää esimerkiksi tältä:

kuva1

Olennaista listassa on, että olet oikeasti miettinyt etukäteen, mitä kaikkea pitää tapahtua missä järjestyksessä ennen kuin vieraat tulevat ja jakanut vastuualueet selkeästi, jolloin kumpikin tietää mitä tehdä ja missä välissä. On hyvä varata myös aikaa molempien laittautumiselle, koska erityisesti naisista mikään ei ole ahdistavampaa kuin ajatella, että vieraat saapuvat paikalle, kun olet juuri käynyt suihkussa, etkä ole vielä ehtinyt meikata. Miehen laittautumiselle (lue: suihkussa käynnille ja vaatteiden vaihdolle) ajan varaaminen on lähinnä olennaista siitä näkökulmasta, että hän ei häiritse naisen laittautumista olemalla sattumalta samaan aikaan kylpyhuoneessa.

Voin iloksezen-woman-100154850-largeni kertoa, että listan tekeminen paransi tilannetta huomattavasti ja nykyään näytän huomattavasti enemmän tältä. Mielenkiintoista oli, että listaa ei tarvinnut konkreettisesti käyttää kuin muutaman kerran. Sen jälkeen olin jo paljon enemmän zen ilman listaakin, mutta sen tarjoama apu oli korvaamaton alkuvaiheessa 🙂

Itse listan voi tehdä esimerkiksi suoraan Wunderlist-sovelluksella, jota käytämme myös kauppalistoja varten. Tällöin tehdyt nakit voi myös suoraan merkata tehdyiksi. Toki prosessioptimointimielessä kannattaa säilyttää myös yksi mallilista, jota voi sitten käyttää pohjana, kun teet seuraavaa valmistautumislistaa 😉

2 thoughts on “Pre-party bitching – parantumisvinkkejä kanssasiskoille ja -veljille

  1. Antti Kivivalli says:

    Wunderlistissä on se hyvä, että sieltä voi ottaa niitä vanhoja, kuitattuja tehtäviä tekemättömiksi uudestaan! 🙂 Mulla on siellä pari ruokareseptiä ja kun katselen, että mitä pitää ostaa, merkitsen tarvittavat tekemättömiksi ja jos teen suunnitelman useampaa päivää etukäteen, saatan säätää vielä toteutuspäivääkin.

Comments are closed.