Optimoitu muutto uuteen kotiin

Harva meistä nauttii muuttamisesta. Muuttamisen lopputuloksista on kiva nauttia, kun on päässyyt uuteen kotiin, mutta itse muuttamisprosessi voi usein olla melko kivulias. Muuton aiheuttamaa kuormitusta voi kuitenkin pienentää merkittävästi fiksulla suunnittelulla, jolloin muutto on nopeasti ohi ja voit jo seuraavana päivänä esimerkiksi käydä brunssilla rentoutumassa tai kirjoittaa blogikirjoitusta tehokkaasta muuttamisesta 😉

Jo ennen kuin olet edes muuttamassa mihinkään voit tehdä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä luopumalla turhasta tavarasta. (katso vinkkejämme tavaran vähentämisestä ja siivousguru Marie Kondon siivousfilosofiasta) Tällä tavoin sekä helpotat kaikkia tulevia muuttojasi ja usein myös parannat välittömästi elämänlaatuasi, kun kotisi ei ole niin täyteen ahdettu ja toisaalta siellä olevat tavarat ovat sellaisia, joista aidosti pidät ja/tai joita aktiivisesti käytät. Jos muuton yhteydessä kaapeista paljastuu viimeksi vuosia sitten käytettyjä vaatteita tai elektroniikkaa, josta et edes tiedä mihin sitä käytetään, niin niistä on nyt hyvä paikka luopua!

Optimoidun muuton A ja O on hyvä suunnittelu. Heti kun muuttopäivä on selvillä, kannattaa miettiä, mitkä asiat aiot hoitaa missäkin vaiheessa, jolloin hommat eivät kasaannu muutamalle päivälle ja toisaalta voitte myös jakaa niitä fiksusti kumppanisi / kaverisi kanssa, jos muutat jonkun toisen kanssa. Aikatauluun on myös hyvä jättää hieman joustovaraa, koska helposti tulee aliarvioitua jonkun tehtävän kesto tai yksittäinen pitkäksi venynyt työpäivä muuttaa suunnitelmasi. Me teimme konkreettisen Google Sheets-excelin, johon oli listattu muuttoa edeltävän 10 päivän tehtävät ja kuka ne tekee. Listassa olivat mukana niin uuden kämpän eri siivoustehtävät, puuttuvien asioiden hankkiminen eri kaupoista kuin uusien huonekalujen kokoaminenkin. Suhtauduimme listaan kuitenkin joustavasti ja muokkasimme sitä viikon mittaan oman fiiliksen mukaan. Tällä kertaa itse muuttoa helpotti se, että jouduimme joka tapauksessa remontin takia pitämään helmikuussa kahta asuntoa, jolloin pystyimme jo muuttoa edeltävällä viikolla tekemään valmistelevia toimenpiteitä uudella asunnolla.

Älä tee kaikkea yksin. Sen sijaan, että yrittäisit tehdä ihan kaiken itse, kannattaa rohkeasti pyytää ja/tai ostaa apua. Itse ulkoistimme remontin uudella asunnolla. Paras investointi ikinä! Olemme molemmat aika taidottomia remontoinnissa ja sen lisäksi henkilökohtaisesti en pidä remontoinnista yhtään. Ajatus siitä, että joutuisin viikkokaupalla käyttämään arki-iltani ja viikonloppuni asunnon remontoimiseen tuntui kohtuuttoman raskaalta, joten maksoimme ammattilaisille, jotka hoitivat koko homman reilussa viikossa kuntoon ja jälkikin oli sata kertaa parempaa, kuin mitä itse olisimme saaneet aikaan. Toinen asia, jonka ulkoistimme oli uusien huonekalujen kotiinkuljetukset. Meillä ei ole omaa autoa, joten meidän olisi anyway pitänyt lainata tai vuokrata auto ja kotiinkuljetuksissa saat pienestä lisämaksusta tavarat kotiovelle asti kannettuna. Tästä oli erityisesti hyötyä tällä kertaa kun tilasimme useampia kookkaita huonekaluja – kuljetusmaksu kun on yleensä anyway per toimitus. Näiden lisäksi saimme myös paljon arvokasta apua sukulaisilta ja kavereilta niin siivoushommissa, auton lainaamisessa, muuton toteuttamisessa ja muuttoavun muonittamisessa.

Lopuksi ajattelin vielä koota muutamia käytännön vinkkejä muuttajalle:

  • Päätä muuttopäivä ajoissa, koska vasta sen jälkeen voit tehdä suunnitelman muuttoa edeltäville viikoille
  • Varaa muuttoauto heti kun muuttopäivä on vahvistunut, jotta varmistat auton saatavuuden.
  • Kannattaa myös vuokrata kunnon muuttolaatikot – ne ovat halpoja, niitä on helpompi kantaa ja koota toistensa päälle, niistä pääsee helposti myös eroon muuton jälkeen eikä sinulla kulu aikaa pahvisten laatikoiden kokoamiseen
  • Ilmoita muuttopäivä saman tien kavereille, jotta saat hankittua ainakin 3-4 kaveria paikan päälle auttamaan. Porukalla kantaminen menee nopeasti ja kuormittaa vähemmän yksittäistä ihmistä.
  • Hommaa sanomalehtipaperia tai muuta pakkauspaperia ajoissa astioiden pakkaamiseen
  • Pakkaa kamat ajoissa – esimerkiksi fiksusti jakamalla pakkaaminen eri päiville muuttoa edeltävällä viikolla – ennen kuin muuttomiehet/-naiset tulevat paikan päälle muuttopäivänä ettet tuhlaa heidän aikaansa laittamalla heidät odottelemaan toimettomana paikan päällä
  • Varmista, että sinulla on muuttopäivänä vähintään juotavaa vanhalla asunnolla ja sekä juotavaa että syötävää uudella asunnolla, jotta saat muuttoporukan pidettyä tyytyväisenä ja ravittua heidät kunnolla raskaan muuttourakan jäljiltä
  • Varmista uudella kämpällä ensimmäisenä, että sänky on kasassa ja pedattu, jotta pääset väsymyksen iskiessä kaatumaan sinne 🙂