Rakkaudellista viestintää

Merkittävä asia sujuvan arjen takaamiseksi on tietysti hyvä ja toimiva parisuhde, joten sen huoltoon kannattaakin panostaa. Ekat pari vuotta menee iloisesti hormonihöyryissä ja kaukosuhde on myös omiaan edistämään kipinän ylläpitämistä, kun jokainen tapaaminen on harvinainen ja arvokas lahja. Mutta siinä vaiheessa kun olette asuneet useamman vuoden yhdessä,  on ihan hyvä jo vähän tietoisesti miettiä, että miten rakennatte onnellista arkea. Lomat ovat siitä mahtavia, että ne tarjoavat mahdollisuuden viettää rauhassa aikaa yhdessä ja myös mietiskellä näitä asioita aktiivisemmin. Viime kesälomalla kirjoitimmekin avioliiton vuosihuollosta. Nyt saimme maaliskuun lopussa nauttia kahden viikon lomasta Japanissa, jonka aikana luin Gary Chapmanin todella kiinnostavan kirjan nimeltä 5 Love Languages (eli 5 rakkauden kieltä), jossa keskityttiin nimenomaan rakkaudelliseen viestintään.

Kirjan perusidea oli yksinkertaisuudessaan kaunis: On olemassa 5 erilaista rakkauden kieltä ja jokaiselle meistä yksi niistä on ensisijainen tapa, jolla annamme ja toivomme saada rakkautta. Jos tiedät toisen ihmisen ensisijaisen kielen, osaat tehdä hänet onnellisemmaksi, koska osoitat hänelle rakkautta juuri hänelle toimivimmalla tavalla. Sama logiikka toimii siis niin parisuhteessa kuin perheen ja ystävien kohdalla.

Rakkauden viisi kieltä ovat:

  1. Vahvistavat sanat (Words of affirmation) – Rakkauden ja
    arvostuksen ilmaiseminen sanoin, toisen kannustaminen ja kehuminen
  2. Lahjat (Gifts) – Pyyteettömät, fyysiset lahjat itsetehdystä kortista kukkiin
  3. Palvelevat teot (Acts of Service) – Toisen auttaminen eri tavoin, esimerkiksi auttamalla muutossa, kokkaamalla, sparraamalla toista ongelman ratkaisemisessa
  4. Laatuaika (Quality time) – Oman huomion omistaminen toiselle tietyksi ajaksi (huom – ilman älylaitteiden aiheuttamia häiriötä!), jakautuu alalajeihin laatukeskustelu, laatukuuntelu ja laatuaktiviteetit
  5. Kosketus (Physical Touch) – Halaukset, suukot, silittäminen, jne.
Esimerkki vahvistavasta kehusta.

Kirjan perusviesti on, että ihmissuhteissa olisi hyvä ymmärtää sekä oma että toisen ensisijainen rakkauden kieli, jotta voitte varmistaa yhdessä, että molemmat osapuolet saavat riittävästi rakkautta itselleen optimaalisella tavalla. Kirja käy läpi hyvin konkreettisia ja havainnollistavia esimerkkejä jokaisesta eri kielestä, mikä teki siitä minusta erityisen hyvän.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille parisuhteessa oleville tai sellaiseen aikoville! Kirjasta on olemassa useampi versio. Alkuperäinen oli suunnattu nimenomaan aviopareille, mutta itse ostin itse asiassa vahingossa sinkkuversion 🙂 (Tommi kuittaili, että pitäisikö hänen tulkita tästä jotain) Pidin kuitenkin myös sinkkuversiosta todella paljon, koska siinä käsiteltiin ihmissuhteita laajemmin ja kuitenkin tuli myös ihan tarpeeksi vinkkejä nimenomaan kommunikaatioon parisuhteessa.