Miksi isän kannattaa jäädä vanhempainvapaalle

Henkilökohtaisesti minua ärsyttää, kun usein vanhempainvapaata isien kohdalla perustellaan ensisijaisesti velvollisuudella, tyyliin “isien pitäisi jäädä pidemmäksi aikaa kotiin, koska se on oikein naisia kohtaan”. Vaikka tästä olisikin samaa mieltä, niin kenen mielestä tällainen viestintä on muka motivoivaa ja kannustaa isiä jäämään kotiin? Paljon fiksumpaa olisi käsitellä sitä, miksi pidempi isyysvapaa on hieno juttu nimenomaan isän näkökulmasta. Joten puhutaanpa siitä.

Kontekstina: olin kotona vauvan kanssa kahdestaan puoli vuotta, tammikuun pimeydestä kesäkuun helteisiin. Vapaan alussa vauva oli lähes tasan 6kk.

Parhaimmillaan vauvat ovat ihan mahtavia kavereita päivään: ne ovat tyytyväisiä melkein missä vaan ja mihin vaan, kunhan olet niiden lähettyvillä. Maailmassa on niin paljon tutkittavaa, että vauvalle kauppakeskus kelpaa katseltavaksi hyvin ranta, urheilukenttä tai kahvilakin. Joten voit oikeastaan viedä vauvan mihin vaan! Näin paljon vapautta sinulla on tuskin ollut sitten opiskeluaikojen.

Liikkuessasi vauvan kanssa opit pian, että jotkin tarpeet ovat tärkeämpiä kuin toiset, eikä kaikkiin voi vastata “ihan kohta”. Jos sinulla on aiemmin ollut haasteita tarttua toimeen, vauvan kanssa hengailu kyllä hioo ne kulmat pois! Kun vauva huutaa nälkäänsä ja maidot ovat unohtuneet kotiin, ei vauvalle voi vastata “koita kestää, parin tunnin päästä ollaan kotona”. Vauvan ruokatarpeet jyräävät kaiken muun. Toisaalta opit myös “nauttimaan tehokkaasti”: kun vauva nukkuu, ei kannata tyhjentää tiskikonetta tai laittaa ruokaa, vaan tehdä jotain oikeasti kivaa omaa juttua. Kyllä sen tiskikoneen ehtii sitten tyhjentämään vauva toisessa kädessä.

Urheilullisille isille vauva on myös hyvä treenikaveri: laita vauva juoksurattaisiin/kantorinkkaan/pyörän peräkärryyn ja lähde reissuun! On mahtavaa, kun kerrankin voi käydä rauhassa keskellä päivää lenkillä!

Vuokratun kantorinkan kanssa Saksan maalla

Lisäksi vauvan kanssa voi kuntoilla hyvin. Vauva voi vaikka ihastella lattialla kun jumppaat vieressä, tai voit käyttää sitä jopa lisäpainona! Parhaimmillaan olen tehnyt 30 valakyykky+pystypunnerrusta kikattava vauva käsissä. Hänen mielestään jokainen nosto ylös oli yhtä mahtava kokemus 🙂

Kokonaisuutena pidempi vanhempainvapaa kahdestaan vauvan kanssa antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden löytää kivoja tapoja olla yhdessä oman jälkikasvun kanssa jo pienenä. Uskon, että vauvallekin tästä jää positiivisia muistijälkiä. Ainakin meillä edelleen 1.5 v saattaa rauhoittua kummasti, kun tehdään muutamat askelkyykkysarjat yhdessä : )