Parhaat appit (pikku-)lapsiperheille

Kaikki blogiamme seuranneet tietävät, että minulla on erityinen rakkaussuhde erilaisiin älylaitteisiin ja hyviin appeihin. Jopa siinä määrin, että yksi harvoja asioita, joka minua kaduttaa avioliitossamme on, että olemme olleet yhdessä niin pitkään, että en ikinä ole päässyt käyttämään Tinderiä 😀 No voin kompensoida tätä aukkoa yleissivistyksessäni nyt onneksi opettelemalla TikTokin käyttöä äitiyslomalla 😉

Totesin siis, että on korkea aika koostaa lista lemppariappeistani, joita käytämme aktiivisesti arjessa.

Photo by William Hook on Unsplash

Todoist / To Do

Ihan ensimmäisenä pakko mainostaa tietty todo-lista appeja. En ymmärrä, miten kukaan lapsiperhettä pyörittävä ihminen voi pärjätä ilman niitä, koska muistettavia asioita on vaan niin paljon. Me käytetään vanhasta tottumuksesta edelleen kahta sovellusta, eli yleinen tehtävänhallinta on ToDoistissa (Jaettu projekti “Sonja ja Tommi yhteinen elämänhallinta” ja muutamia muita teemaprojekteja) ja kauppalista ToDossa (entinen Wunderlist), mutta pelkkä ToDoist riittäisi kyllä hyvin. Olennaista on siis, että muistettavat asiat saa nopeasti ylös johonkin JA että niitä voi nakittaa myös kumppanille. Listaan saa myös toistuvia tehtäviä kuten joka sunnuntainen “Tee kauppatilaus” tai joka kuukautinen “Puhdista viemärikaivon suodatin”.

Whatsapp

Tämä on niin ilmeinen, että vähän mietin, että kannattaako tätä edes mainita. Mutta totesin, että ehkä hyvä korostaa, mihin sitä erityisesti kannattaa käyttää pikkulapsiperhevaiheessa:

  • Apujoukkojen piristäminen – Olemme aiemmin bloganneet siitä kuinka vanhemmuus on joukkuelaji. On tietysti fiksua pitää nämä stakeholderit tyytyväisinä lähettämällä säännöllisesti hauskoja ja söpöjä kuvia ja videoita jälkikasvusta niin he muistavat kuinka ihana niitä on vahtia 😉
  • Vertaistukimammat ja -papat – Naiset ovat tässä varmaan ahkerampia ja ainakin itselleni vertaistukichatit ovat olleet mieletön henkireikä. Olen saanut muilta mammoilta täysin korvaamatonta vertaistukea ja sympatiaa niinä päivinä kun kaikki menee päin persettä ja toisaalta hemmetin hyviä vinkkejä esimerkiksi lapsen uhman taklaamiseen. Tottakai ryhmissä jaetaan myös paljon mustaa huumoria ja meemejä, jotka auttavat jaksamaan ja toisaalta fiilistellään välillä kuinka mahtavia tyyppejä nää skidit on ja kuinka paljon ne on kasvaneet jo 🙂
  • Lastenvaate management – Minulla on erillinen tiedotusryhmä niille lähisukulaisille, joista on mukava ostaa lapsilleni vaatteita. Lähetän ryhmään sekä #ootd eli Outfit of the day-kuvia piristämään päivää että tiedotteita sopivista kohteista lastenvaatteiden ostohimoja tyydyttämään tyyliin “Seuraavat tarpeelliset hankinnat pari yöpukua koossa 98”. Näin on helppo varmistaa, että saamme niitä vaatteita, joita oikeasti tarvitaan ja toisaalta voi vinkata käynnissä olevista aleista tai kertoa mistä merkeistä pitää erityisesti.

Google Calendar

Pariskunnan kesken jaetut privakalenterit eliminoivat ikuisen “palataan illalla, tsekkaan puolisolta käykö aika”-väännön. Lapsen kalenteri auttaa tekemään näkyväksi ja muistamaan niin neuvolat, kaverisynttärit kuin tarhan hakuvuorotkin. Kalenteri on pari kertaa pelastanut ettei menty turhaan hakemaan tarhasta, kun oltiinkin sovittu isovanhempien kanssa heidän hakevan, ja itse ehditty jo sovittu päivä unohtamaan 🙂

Baby Tracker

Tämä appi on loistava apu vauva-arkeen. Sinne voi logata vauvan syömiset, ulosteet ja unet ja jopa tärkeimmät kehitysaskeleet. Sopiva loggauksen määrä korreloinee vanhempien datarakkauden syvyyden kanssa. Me olemme tyytyneet loggaamaan ainoastaan vauvan syömiset, koska niiden avulla pystyy aika hyvin arvioimaan omaa aikataulua Baby Whisperer-kirjasta tutun E.A.S.Y.-mallin avulla (Eat, Activity, Sleep, You-time). Molemmat lapsemme ovat syöneet noin 3-4 tunnin välein (osittain he ovat varmasti luontaisesti rytmisiä lapsia ja osittain olemme heitä ajaneet tähän malliin), eli siitä pystyy aika hyvin laskemaan, että milloin lapsi todennäköisesti seuraavan kerran herää syömään ja paljonko tässä välissä on omaa aikaa. Datan saa halutessaan exportattua csv:nä eli innoikkaimmat data-analysoijat voivat vääntää sit koneella tarkempiakin syvä-analyyseja ja graafeja beben tavoista ja niiden kehittymisestä ajan myötä 😉 (näin pitkälle emme kuitenkaan ole menneet)

The Wonder Weeks

Tämä appi sopii hyvin lapsen ensimmäisen elinvuoden kumppaniksi: Se kertoo vauvan mentaalisen kehityksen eri vaiheista. Se on toisaalta yleisesti kiinnostavaa, että mitä vauva milloinkin oppii. Erityisesti ensimmäisen lapsen vanhempia voi myös henkisesti helpottaa tieto siitä, että “Ai jaa, nyt sillä on just tällainen iso mullistus menossa, se selittää ainakin osan itkusta”, koska itsehän olin ainakin koko ajan ylianalysoimassa lapseni itkuja.

Google Photos

Meillä molemmilla kaikki kännykällä otetut kuvat menevät suoraan Google Photos-sovellukseen talteen ja olemme jakaneet kirjastomme oikeudet toisillemme. Siellä on rajaton määrä säilytystilaa, niin saa helposti säilöön ja jakoon kaikki kuvat ihanista mussukoista. Meillä myös huipputarhamme jakaa kuvia meille lapsen tarhapäivistä saman sovelluksen kautta – eli kiitosmoikut Ankkalammelle!

MyPostcard Postcard app

MyPostcard on suht uusi tuttavuus meille, mutta vaikuttaa erittäin lupaavalta. Tuntuisi tarjoavan samat palvelut kuin aiemmin lopetettu Inkly, eli sisältää runsaasti makeita postikorttipohjia, joihin voi lisätä omia kuvia. Käytimme pitkään suomalaista Postin Postikortti-appia, mutta se lakkautettiin nyt ja OmaPostin postikorttipalvelu oli tehty niin pirun vaikeakäyttöiseksi, että vaihdoin suosiolla toiseen.

Tätä siis käytetään erityisesti vanhempien sukulaisten kanssa, jotka eivät esim. omista älypuhelinta. Helppo tapa ilahduttaa sukulaisia naperoiden kuvilla ja voit hoitaa homman minuutissa vaikka työmatkalla. Itselläni on muistutus joka maanantaille, että lähetän lapseni isomummille kortin. Tällä toimitat leanisti myös joulukortit kaikille sukulaisille: Otat kuvan kännykällä skideistä, kirjoitat yhden tekstin kaikille ja parilla näppäyksellä homma hoidettu!

Perifit

Uusin tuttavuus kaikista on lantionpohjan fyssarini suosittelema Perifit-app, johon kuuluu myös erikseen ostettava laite. Tämä on siis naisille tarkoitettu app, joka on pelillistänyt maailman tylsimmän – mutta erittäin tarpeellisen – lantionpohjatreenin. Nerokasta!

MobilePay

MobilePay on ollut yllättävän aktiivisessa käytössä paristakin eri syystä. Ensinnäkin sillä voi maksaa erittäin helposti Facebook-kirppari/Tori.fi-ostoksia. Lisäksi tulee yllättävän paljon kaikenlaisia hankintatarpeita lapsille, joita on aika vaikea budjetoida kuukausibudjettiin, niin näistä sitten lähetämme toisillemme “laskuja” MobilePayssa.

Password Manager

Lapsiperheen arjessa meinaa muutenkin unohtua kaikki, joten viimeistään tässä vaiheessa kannattaa luovuttaa helposti muistettavien salasanaviritysten tai tietoturvattomien kierrätyssysteemien kanssa. Käyttämällä salasanamanageria kuten LastPassia tai 1Passwordia ei tarvitse muistaa kuin yksi salasana, loput ovat turvallisesti tallessa. Salasanat voi myös generoida automaattisesti managerissa, joten voit varmistaa että joka palvelussa todella on uniikki tietoturvallinen salasana, eikä mikään silakka_123_kruoka!A. Manageriin voi myös tallentaa luottokorttien tiedot, passien numerot ja lasten tiedot, joten vakuutuksen korvaushakemus, hotellin varaus tai vuokra-auton kakkoskuljettaja ei enää jää kiinni siitä, että tarvittavat dokumentit eivät juuri nyt ole käsillä.