Tarhan aloitus leanisti

Tarhan aloitus on iso muutos koko perheen arjessa ja minä ainakin olin melkoisen pihalla erityisesti siitä, että mitä hankintoja tarhan aloitusta varten täytyy tehdä. Onneksi saimme tarhastamme Ankkalammesta hyvät ohjeet tarhan aloitukseen ja nyt muutamassa vuodessa olen jo oppinut “tarha-ammattilaiseksi”. Haluan lähettää myös lämpimät kiitokset Forumin Jesper Junior-liikkeen ihanalle myyjälle ja mukavalle kolmen lapsen äiti-kanssa-asiakkaalle, jotka tuolloin 3 vuotta sitten opastivat minua lempeästi välikausihaalarien ja eri hanskatyyppien ihmeelliseen maailmaan tuolloin, kun kävelin liikkeeseen tunnustaen, että “Mä en tajuu näistä mitään” 😀

Photo by Vanessa Bucceri on Unsplash

Tässä siis jakoon kommentoitu lista, mitä tarhan aloitusta varten kannattaa hankkia:

Vaihtovaatteet sisälle

Meille ohjeistettiin, että vaihtovaatteita olisi hyvä olla noin kolmet, koska usein niitä likaantuu päivän aikana joko ruokailun yhteydessä (erityisesti pienemmät lapset) tai sitten vahinkopissaan (kuivaksi harjoittelevat). Vaatekertoja per koko siis tarvitaan yhteensä yllättävän paljon, koska kolmet on aina tarhassa, vaikka pyykkiä tyypillisesti pestäänkin usein lapsiperheessä.

 • 3 kpl Lyhythihainen t-paita / Pitkähihainen t-paita – vuodenajasta riippuen
 • 1 kpl Paksumpi paita (college)
 • Alusvaatteita tai Vaippoja (mieluiten tarravaippoja) riippuen siitä, käyttääkö lapsi vielä vaippoja / onko aloittanut kuivaksi harjoittelun (yleensä noin 2-3 vuotiaana)
 • 3 kpl Sukkia
 • 3 kpl Housut / legginsit

Ulkoilua varten

 • Välikausihaalari – Tätä käytetään alkusyksystä ja keväästä.
 • Toppahaalari – Talven lähestyessä vaihdetaan toppaan.
 • Välivillahaalari – Näitä käytetään sit ku alkaa vähän kylmenemään välikausihaalarin alla tai sitten toppahaalarin alla jos on superkylmää talvella.
 • 2 kpl Ohuet hanskat – Ohuet kangaslapaset tai isommilla sormikkaat
 • 2 + 2 kpl Kurahanskat –  Näistä on kahta versiota, ohuet ja vuorelliset
 • 2 kpl Talvihanskat – Toppahanskat eli tumput
 • Sadetakki
 • Kurahousut
 • Saappaat
 • Villasukat – kumisaappaita varten

Muut hankinnat

 • Sisätossut – meiltä peukku Slipstopeille
 • Unikaveri – joku tuttu kotoa, jos lapsi sellaista käyttää, meidän lapsi ei juuri välittänyt tästä

Monia ulkovaatteita saa edullisesti hyväkuntoisina käytettyinä – erityisesti pienemmissä koissa – esimerkiksi Torista tai kaupunginosien FB-kirppareilta tai normikirppareilta. Sadevaatteet ei esimerkiksi kulu niin paljon, koska nehän eivät ole koko ajan päällä ja pienemmät lapset ei vaan remua niin pahasti. Sitten isommilla taas vaikka haalarit alkavat olla jo aika kovalla koetuksella, kun riehuminen on jatkuvaa 😀

Lasten hanskoja kantsii ostaa aina saman tien kahdet, koska niitä häviää aina mystisesti ja välillä myös vähemmän mystisesti kun uhmataaperosi suutuspäissään heittää toisen hanskansa metron alle.

Nimikointi

Kaikki lapsen vaatteet ja tavarathan pitää sit nimikoida. Siihen suosittelen tilaamaan suoraan Tarramonsterista isomman satsin pesunkestäviä tarroja, niin se hoituu kätevästi.

Vastuiden jakamisesta kannattaa nyt sopia selkeästi

Yleisesti täytyy vielä kommentoida, että tarha-asioiden manageeraaminen ja erityisesti kaikkien tarvittavien vaatteiden ja kenkien hankkiminen ja nimikoiminen vie merkittävästi aikaa. Eli jos esimerkiksi perheen äiti päätyy vaate- ja tarhavastaavaksi, niin kumppanin olisi sitten hyvä ottaa koppia jostain muusta. Me ainakin koimme, että juuri tuossa tarhan aloituksen yhteydessä eri vastuista sopimisen tärkeeksi, koska vaikka tarhan aloitus oli monella tapaa tosi ihana uusi vaihe, niin väistämättä siinä vapaan ajan määrä vähenee dramaattisesti. Niin kauan kun jompikumpi on kotona, voi monia asioita hoitaa viikon aikana – tarhan alkaessa ne kerääntyvät iltoihin ja viikonloppuihin. Myös tarhaan vienti ja tarhasta haku syövät päivän käytettävissä olevia tunteja.

Me päädyimme luomaan kotityöexcelin, jonka avulla varmistimme oman perheemme osalta reilun kotitöiden jaon. Vapaan ajan lisäämiseksi suosittelen lisäksi lämpimästi ruokahuollon automatisointia, tukijoukkojen hyödyntämistä ja mahdollisuuksien mukaan kotitöiden ulkoistamista, esimerkiksi siivoojan palkkaamista. Kannattaa myös luoda selkeät pelisäännöt ajankäytöstä.

Tarhan aloitus on ihana vaihe

Loppuun täytyy vielä todeta, että tarhan aloitushan on aivan mahtava vaihe! Lapsi oppii yhtäkkiä valtavasti uusia taitoja, joita seuraat hämmästyneenä. Toisaalta on myös helpompaa vanhempana olla innokkaasti läsnä leikeissä iltaisin ja käydä kiinnostavampia keskusteluja puolisen kanssa, kun molemmat saavat tehdä aikuisten juttuja päivisin. Ja kaiken kaikkiaan tuntui, että arki oli hyvällä tavalla normaalia 🙂 Tsemppiä siis kaikille tarhan aloitukseen – hyvin se menee!